Je opbrengsteigendom verkopen, wanneer doe je dat het best?

Ben je het verhuren beu? Of heb je een nieuwe investering op het oog, waarvoor je wat extra middelen nodig hebt? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om je opbrengsteigendom te verkopen. Wanneer je dat best doet (en de kosten die daaraan vasthangen) hangt af van hoe lang je die woning al bezit. Hoe het exact zit met die belastingen? Dat leggen we je graag uit!

Er zijn twee belastingen die beïnvloed worden door de termijn waarbinnen je je pand weer verkoopt, waar je best rekening mee kan houden als het gaat om de timing van je verkoop: de registratiebelasting en de meerwaardebelasting.

Verkoop binnen de twee jaar: registratierechten recupereren

Verkoop je je opbrengsteigendom binnen de twee jaar nadat je ze gekocht hebt? Dan kan je een deel (in Vlaanderen is dat 3/5e) van de registratierechten die je betaalde bij de aankoop van het pand recupereren. Bij nieuwbouw betaal je meestal enkel registratierechten op de grond, en kan je dus ook enkel die kosten recupereren.

Let wel op, deze regeling geldt alleen als je de volle 10% registratiebelasting betaalde. Als dat niet het geval is, moet je eerst aanvullende registratiebelasting betalen om voor de terugbetaling in aanmerking te komen.

Verkoop binnen de vijf jaar: meerwaardebelasting betalen

Maar het is niet allemaal rozengeur, maneschijn en recupereren. Want wie een opbrengsteigendom verkoopt binnen de vijf jaar na aankoop ervan, zal onvermijdelijk geconfronteerd worden met meerwaardebelasting. Dat is een belasting die je betaalt op de meerwaarde die je realiseert met de verkoop van je pand. Die belasting bedraagt 16,5%, plus gemeentebelasting.

De meerwaarde wordt berekend als het verschil tussen de aankoopprijs (verhoogd met de prijs van eventuele werken, een kostenpercentage van 25% en nog eens 5% per verlopen jaar sinds de aankoop) en de verkoopprijs, waarvan de verkoopkosten afgetrokken mogen worden. Er wordt dus wel behoorlijk wat aan kosten gecompenseerd, maar naargelang de evoluties op de markt, kan de belasting alsnog flink oplopen.

Voor het vaststellen van de termijn van vijf jaar kijkt men naar de data op de aankoop- en verkoopakte, of, in het geval van nieuwbouw, naar de eerste ingebruikname of verhuring.

Wachten is dus de boodschap

De conclusie is dus makkelijk: is het mogelijk om te wachten met de verkoop van je pand tot er vijf jaar verstreken zijn sinds de aankoop? Dan is dat absoluut de voordeligste oplossing. Lukt dat niet, dan is het het voordeligst om binnen de twee jaar te verkopen. Dit om alsnog een deel van je registratierechten te recupereren.

Extra tip: verkoop je je opbrengsteigendom om daarna een nieuw pand aan te kopen? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor meeneembaarheid van de registratierechten. En het ideale investeringspand, dat vind je hier.