Je huis verkoopklaar maken: een stappenplan

Het is beslist, je wil een nieuwbouwappartement kopen! Je huis verkopen doe je dan ook het liefst zo vlug mogelijk. Snel even wat foto’s maken en op een immo-website plaatsen dus, en dan afwachten? Dat kan. Maar om je huis aan de juiste prijs verkocht te krijgen, zijn er een paar dingen die je kan doen om je huisbezoeken naar een hoger niveau te tillen. Met deze checklist maak je je huis in no time verkoopklaar.

1.   Las een klusjesdag in

Loop met een kritisch oog door je huis, en ga in elke kamer op zoek naar kleine imperfecties. Een lekkende kraan, een kapotte lamp, klemmende deuren… Allemaal dingen die je zelf kan repareren om je huis net dat tikkeltje aantrekkelijker te maken.

2.   Creëer ruimte

Het belangrijkste voor je kopers zijn de ruimtes. Zorg er dus voor dat die uit de verf komen. Zet de overbodige meubels die de woonkamer net te vol doen lijken even op zolder, open gordijnen en zorg voor licht in donkere hoekjes.

Als je een garage hebt, overweeg dan om de auto even buiten te laten, zodat je kopers ook hier vooral de beschikbare ruimte zien.

3.   Opruimen en schoonmaken

Ruim je huis van boven tot onder op en maak extra grondig schoon. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de badkamertegels blinken en eventuele schimmel weg geboend is.

Maak van de gelegenheid gebruik om ook de (ingebouwde) keukentoestellen schoon te maken. Tenslotte worden die in de meeste gevallen ook overgenomen bij de verkoop.

Ook de inkomhal verdient wat bijzondere aandacht, want die moet zorgen voor een onweerstaanbare eerste indruk. Maak de de kapstok wat leger dan normaal en berg eventuele rondslingerende schoenen op.

4.   Maak het gezellig (maar niet té)

Je bezoekers moeten zich niet meteen thuis voelen in je huis, maar ze moeten wel de mogelijkheid zien om het tot een thuis te maken. En dat wordt moeilijk als het huis gevuld is met persoonlijke spullen. Berg dus je persoonlijke foto’s en souvenirs even op, zo wordt het voor eventuele kopers makkelijker om zich een toekomst in jouw huis voor te stellen.

Zorg dat er propere handdoeken klaarliggen in de badkamer, berg overbodige flessen en doosjes op en zet eventueel een kaarsje neer. Maak het aanrecht in de keuken vrij, en zorg voor de finishing touch in de vorm van een volle fruitmand of een fles wijn. Kortom: prepareer je huis alsof je het zou verhuren aan vakantiegangers.

Ook de geur is belangrijk. Je huis zal vanzelf fris ruiken door al je poetswerk, maar als je nog een extra gezellige toets wil toevoegen kan je bijvoorbeeld koffie zetten of zelfs een cake bakken voor een instant huiselijk gevoel.

5.   Vergeet de tuin niet

Een tuin is een belangrijke troef, dus zorg er zeker voor dat hij ook zo overkomt. Pak het onkruid aan, hark herfstbladeren bijeen, hang wat gezellige verlichting op…: zorg ervoor dat de kopers zichzelf meteen kunnen inbeelden dat ze hier de eerstkomende zwoele zomeravond gezellig zitten te aperitieven.

6.   Verzamel de nodige documentatie

Als je serieus geïnteresseerde kopers over de vloer krijgt, is het handig om ook de nodige documentatie bij de hand te hebben. Zoek de belangrijkste formulieren op voorhand al bij elkaar, zodat je een keurig bundeltje informatie kan voorleggen. Denk hierbij aan het EPC, de elektrische keuring, het keuringscertificaat van de ketel, eventuele grondplannen, etc.

Zo til je met een kritisch oog en wat kleine ingrepen je huis naar een hoger niveau. En tenslotte ben je helemaal klaar voor een nieuw avontuur. Misschien zijn onze nieuwbouwprojecten wel iets voor jou? Ontdek ons aanbod appartementen meteen op de website!