Zorgeloos uw appartement verhuren dankzij verzekering

Zorgeloos uw appartement verhuren is nu nog makkelijker. Dit dankzij een verzekering die de verhuurder beschermt tegen huurachterstal en andere problemen. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Brody ging op onderzoek uit en we ontdekten een vrij nieuwe, driedubbele bescherming.

Investeren in vastgoed wordt steeds populairder. Het is dan ook een goede manier om een mooi rendement te behalen. En daarbij om een aanvullend maandelijks inkomen te bekomen. De schrik van elke verhuurder is echter een ‘slechte’ huurder die niet betaalt, schade aanricht en/of discussies veroorzaakt.

Om die stress en financiële moeilijkheden te vermijden, duiken sinds enige tijd verhuurdersverzekeringen op. Deze zetten we, samen met andere oplossingen voor verhuurproblemen, voor u op een rijtje:

1.    Hierop let elke slimme verhuurder

Deze ‘klassieke’ beschermingsmechanismen past elke slimme verhuurder al toe:

  • Vraag 3 maanden huurwaarborg en een voorschot.

Voor huurovereenkomsten afgesloten sinds 1 januari 2019, mag u in elke situatie een huurwaarborg ter waarde van 3 maanden huur vragen. Dit overeenkomstig het Nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet. Uiteraard niet cash. Maar op een geblokkeerde rekening en op naam van de huurder (of in vorm van een Korfine-waarborg).

Combineer deze waarborg met een voorschot. Dit kan dan als eerste huur gebruikt worden.

  • Goed begonnen is half gewonnen. Een goede plaatsbeschrijving voorkomt heel wat discussies.

Wat is nu een ‘goede’ plaatsbeschrijving? Wel, een erg gedetailleerde waarin elk aspect van het appartement zorgvuldig wordt omschreven. (Dus niet louter noteren “het appartement bevindt zich in goede staat”.) Dankzij een gedetailleerde plaatsbeschrijving staat vast hoe de huurder het appartement exact aantrof toen hij erin trok.  Hetgeen sindsdien veranderd is, en niet te wijten is aan normale slijtage, moet de huurder vergoeden als huurschade.

Zonder plaatsbeschrijving geldt helaas het wettelijke vermoeden dat de schade er al was en dus niet door de huurder is veroorzaakt. U raadt al wie dan voor deze kosten opdraait…

  • Een derde tip die we u kunnen meegeve. Ga jaarlijks langs in het verhuurde pand (na schriftelijke aankondiging van uw bezoek). Vraag daarbij onderhoudsattesten op van de verwarmingsketel en boiler.

Benieuwd naar de verhuurdersverzekering als ultieme bescherming? Lees vooral verder.

2.    Verzekering beschermt tegen huurachterstal, huurschade en huurgeschil

Juridische én financiële bijstand bij een verhuurprobleem zoals huurachterstal, schade of een geschil met de huurder. Daarvoor zorgt een verzekering voor verhuurders. Zorgeloos verhuren was nog nooit zo makkelijk.

Aandachtspunten bij verhuurdersverzekeringen:

  • Toch doet u er als verhuurder goed aan om zich uitgebreid te informeren en verschillende verzekeringsformules te vergelijken, bijvoorbeeld wat het aantal maanden achterstallige huur betreft dat de verzekering u zal vergoeden.
  • Ook de prijsbepaling is een belangrijke factor.
  • Bij bijna alle formules valt op dat u zich –logischerwijze- al bij het aangaan van de verhuurovereenkomst moet verzekeren. Of heel korte tijd nadien.

We speurden de verzekeringsmarkt af. Hierbij ontdekten we een viertal mogelijkheden in deze relatief nieuwe nichemarkt.

Het Vlaams Huurgarantiefonds biedt slechts een beperkte bescherming (3 maanden achterstallige huur, met plafond). Het hanteert bovendien heel stricte termijnen en voorwaarden: zo moet de Vrederechter een afbetalingsplan van maximum 12 maanden opleggen aan de huurder. Voordelen zijn dan weer de bescheiden éénmalige aansluitingskost (momenteel 82 EUR) en het gemak van online aansluiten.

Ag Insurance betaalt tot 12 maanden achterstallige huur uit. Bovendien geeft men een voorschot op de onbetaalde huur, in afwachting van de rechterlijke uitspraak. Een premie van 5% is gebruikelijk.

Ook Immoweb begeeft zich met nichespeler Qover op deze markt van verhuurdersverzekeringen. Dit met handige formules op maat (dekking van 6, 12 of 18 maanden huurachterstal).

Klanten van bepaalde vermogensbeheerders kunnen tenslotte gebruik maken van een totaalpakket. Dit gebeurt tegen betaling. Daar maakt een verhuurdersverzekering deel van uit.

Nu weet u hoe u zorgeloos uw appartement verhuren. Heeft u misschien interesse in instapklare nieuwbouwprojecten? Brody helpt u graag bij uw investering in vastgoed. Tenslotte ontfermen we ons ook over de bescherming daarvan.