Een assistentiewoning als opbrengsteigendom

Door de toenemende vergrijzing zal de behoefte aan assistentiewoningen de komende jaren nog flink stijgen. En dat is ook de slimme vastgoedinvesteerders niet ontgaan. Een erkende serviceflat is de ideale belegging voor de toekomst!

Investeren in een serviceflat of assistentiewoning: drie voordelen

Fiscaliteit

Om te beginnen doet de overheid een duit in het zakje. Kopers van assistentiewoningen hoeven namelijk slechts 12% btw te betalen in plaats van de gebruikelijke 21% op de constructiewaarde. Daarnaast profiteren de kopers ook van een vrijstelling van onroerende voorheffing.

Maar voor wat hoort wat. Aan die voordelen zijn natuurlijk wel wat voorwaarden verbonden. Afhankelijk van je gemeenschap (Vlaamse, Waalse, Brusselse) verschillen de voorwaarden. Dat omdat assistentiewoningen niet onder de klassieke huurwetgeving vallen, maar bij de geregionaliseerde zorg horen.

Een goede assistentiewoning moet beschikken over:

  • Een woonkamer
  • Een slaapkamer
  • Een ingerichte keuken
  • Een aangepaste badkamer met toilet en badgelegenheid
  • Een minimale woonoppervlakte van 40 m2
  • Aanpassingen voor minder mobiele bewoners, vb.: brede gangen
  • Een ontmoetingsruimte
  • Een noodoproepstysteem
  • Een woonassistent die helpt waar nodig

Deze factoren zijn niet alleen een meerwaarde voor jou, maar ook voor de zoektocht naar een eventuele huurder.

Verhuur

Verhuur je de assistentiewoning, dan verkrijg je van de erkende uitbater de ontvangen huur. De uitbater houdt het deel dat de bewoner betaalt voor het zorgpakket. Belangrijk: je kan het woonrecht aan je ouders overdragen als je voor hen een assistentiewoning koopt.

Ontdek hieronder verder nog enkele tips voor de aankoop.

Tips voor de aankoop

1.     Locatie, locatie, locatie

Senioren zijn over het algemeen minder mobiel. Daarom is het belangrijk om een kalme buurt uit te kiezen voor de assistentiewoning, maar waar toch een grote waaier aan faciliteiten aanwezig is. Ook de nabijheid van winkels is een troef.

Bekijk zeker ook de bereikbaarheid van de assistentiewoning. Kan je de woning bereiken met het openbaar vervoer? Dat is een pluspunt. Het zorgt voor meer comfort, waardoor de woning aantrekkelijker wordt.

2.     De mens is een luxebeestje

Rolstoelvriendelijk, afsprakendienst, recent gebouwd/gerenoveerd… het zijn maar enkele elementen die ervoor zorgen dat de assistentiewoning aantrekkelijker wordt. Zo bespaar je bijvoorbeeld op verwarmingskosten wanneer je voor een recente woning kiest. Of kan de bewoner van de woning gebruik blijven maken, mocht hij/zij plots in een rolstoel terechtkomen.

3.     Een groene parkzone

Wil je er zeker van zijn dat de opbrengsteigendom voldoet aan al jouw wensen? Maak kennis met de erkende assistentiewoningen van Brody en investeer vandaag in morgen. Een assistentiewoning van Brody is gelegen in een groene binnenzone waar je heerlijk kan kuieren. Laat je charmeren door fluitende vogels, rustgevende natuur en een ruisende zomerbries op een boogscheut van de dorpskern. Neem meteen contact op met een adviseur.