Investeren in vastgoed: blad, steen of schaar?

Investeren in vastgoed heeft wel degelijk iets te maken met het kinderspelletje ‘blad, steen, schaar’. Benieuwd? Wij onderzochten voor u het verschil tussen vastgoedfondsen (of papieren beleggingen) en directe beleggingen in vastgoed en kwamen tot interessante vaststellingen.

Vastgoedfondsen: pro’s en con’s

Als u start met investeren in vastgoed vraagt u zich misschien af: “Een bevak, wat is dat eigenlijk voor beest?” Indien u voor een bevak kiest, koopt u aandelen, ‘papier’ dus, die een gespreide vastgoedportefeuille vertegenwoordigen. Het gaat om een beursgenoteerde vennootschap met een speciaal statuut, die investeert in vastgoed.

De grote voordelen hiervan zijn:

  1. Gering startkapitaal.
  2. Spreiding van risico.
  3. Liquiditeit.
  4. Uitbesteding van verhuur.

Hoeveel geld heeft u nodig om aandelen in een vastgoedfonds te kopen, denkt u?

U kan al zo’n aandeel kopen voor 1/1000e van een gewone vastgoedbelegging: 30 euro, in plaats van 30.000 euro. Dat is meteen het grootste voordeel: iedereen kan zo’n aandeel kopen, ook al is er amper budget.

Bovendien gaat het om een gespreide belegging: een onrechtstreekse investering in verschillende gebouwen, zodat ook de risico’s gespreid zijn. Verder is het relatief eenvoudig om dergelijke aandelen in vastgoedfondsen te verkopen (liquiditeit). Het kan wat langer duren om een werkelijk appartement, kantoor,… te verkopen, alhoewel vastgoed met een goede ligging altijd vlot verkoopt.

Papier hier? 4 nadelen van vastgoedfondsen

Herinnert u zich nog wie sterker is in het spel: ‘blad’ of ‘steen’? Een aandeel in een vastgoedfonds is en blijft louter ‘papier’ of ‘blad’. Het is niet tastbaar en eerder fragiel. Deze nadelen van investeren in vastgoedfondsen zorgen ervoor dat de meeste investeerders toch twee keer nadenken:

  1. Vastgoedfondsen zijn niet tastbaar.
  2. Beursrisico’s: dividend en koersevolutie van aandelen zijn moeilijk te voorspellen en zeer gevoelig.
  3. U hebt geen inspraak.
  4. Het is nooit mogelijk om zelf te verblijven in uw ‘eigendom’.

Wat als de gevreesde ‘schaar’ –een koersdaling of beurscrash- toeslaat? Om in onze analogie te blijven: blad verliest van schaar, terwijl het stenen huis overeind blijft!

Bent u bang van huurders?

Hiermee houdt u best rekening vooraleer u investeert in vastgoed:

U hebt natuurlijk huurders nodig om huurinkomsten te verwerven. Elke eigenaar maakt zich wel eens zorgen over de (tijdige) betaling van de huur en over het onderhoud. Het is mogelijk om het verhuren uit te besteden aan professionals. Bij vastgoedfondsen is dat zelfs standaard het geval. Zalig om geen zorgen over huurders te hebben! Maar voor niets gaat de zon op: u betaalt natuurlijk ook voor deze professionele verhuur.

In werkelijkheid valt verhuren best mee: er bestaan woninghuur standaardcontracten (ook hier), huurwaarborg en voorafbetaling maanden huur, navraagmogelijkheden… Zelfs met een maand leegstand blijft het rendement relatief hoog, zeker in verhouding met het beperkte risico van rechtstreeks investeren in tastbaar vastgoed. Een aanvaardbaar rendement zonder enig risico bestaat uiteraard niet.

Private plaatsing vastgoedpapier: is prive ok?

Vooraleer we de voor-en nadelen van echt vastgoed voor u samenvatten staan we kort stil bij andere manieren van (onrechtstreeks) investeren in vastgoed. Zo hebt u een volledig overzicht.

Er zijn de welgekende vastgoedvennootschappen natuurlijk. Daarnaast hebt u misschien al gehoord over ‘private plaatsing van vastgoedpapier’.

Bij een private plaatsing van vastgoedpapier gaat het om specifieke vastgoedprojecten, vaak in een nichemarkt, die speciaal ontwikkeld werden voor het cliënteel van vermogensbeheerders en vastgoedbedrijven. Het rendement is hierbij niet gegarandeerd en er is weinig spreiding van risico.

In tegenstelling tot beursgenoteerde vastgoedaandelen (vastgoedfondsen) is er bij dergelijke private plaatsing nauwelijks beleggersbescherming (geen toezicht FMSA) en minder liquiditeit. Dergelijk ‘papier’ is immers niet te verhandelen op de beurs en heeft een vaste looptijd (meestal 12 jaar).

Investeren in vastgoed dat staat als een huis: top 6 voordelen

Deze 6 voordelen maken rechtstreeks investeren in werkelijk vastgoed tot de favoriete belegging:

  1. Echt vastgoed is tastbaar en kan niet verdwijnen.
  2. Hoog rendement: u ontvangt niet alleen maandelijkse huuropbrengsten maar ook meerwaarde.
  3. Laag risico: men zegt niet voor niets dat iets ‘staat als een huis’. Niet onderhevig aan beursfluctuaties.
  4. Inspraak: u bent en blijft de baas over uw onroerend goed.
  5. Eigen gebruik: indien u dit wenst kan u nu of later in uw vastgoed verblijven, uw (klein)kinderen kunnen er op kot gaan,…
  6. Ook hier relatief klein startkapitaal: lees ons artikel ‘Investeren in vastgoed met beperkt budget: zo werk het’ en verbaas uzelf.

Geinteresseerd in concrete projecten met echt vastgoed? Of hebt u graag vrijblijvend wat meer informatie? De specialisten van BRODY zijn er voor u persoonlijk!