Investeren in bakstenen: residentieel of commercieel?

Het aanbod aan residentieel en commercieel vastgoed is groot, net als het doelpubliek. Maar wat is nu de betere investering? Wij zetten enkele feiten voor u op een rijtje.

Rationele versus emotionele beslissing

Investeren in bakstenen, dat gaat niet over een nacht ijs. Je uitgangspunt verschilt ook, want je kan ofwel in residentieel ofwel in commercieel vastgoed investeren. Vaak hebben kopers een bepaalde sentimentele binding met een pand en zorgt dat voor het ultieme zetje om het appartement, het huis of de villa te kopen. Terwijl een investering in commercieel vastgoed eerder uitgaat van een rationele beslissing. Die heeft tevens te maken met het volgende puntje: rendement.

Rendement

Zowel bij commercieel als bij residentieel vastgoed kan de bestemming voor verhuur bedoeld zijn en is het belangrijk om loyale huurders te hebben. Echter, bij een commercieel pand zal de huurder de huurkost als een beroepskost zien en die mee als een investering bekijken. Daardoor heb je mogelijks een loyalere huurder bij een commercieel pand.

Een belangrijke noot hierbij: een commercieel huurcontract is flexibeler dan een particulier huurcontract. Het contract kan je sneller verbreken indien je te maken krijgt met een wanbetaler. Bovendien kan je in het contract ook laten vastleggen wie welke kosten draagt. Bijvoorbeeld: renovatiewerken, belasting op onroerende goed, … Dat zijn immers belangrijke kosten die voor de verhuurder zouden wegvallen indien de huurder daarmee akkoord gaat. Daarbij stijgen panden in waarde. Dat blijkt uit de cijfers van Stadim en het Belgische notariaat. Panden zouden na ongeveer 12 jaar verdubbelen in waarde. Bij investeringen in vastgoed is het van groot belang om op lang termijn te kijken.

Belasting op huur

Daarbij komt de verhuur voor privégebruik opvallend goedkoper uit dan voor professionele doeleinden. In dat eerste geval word je als verhuurder namelijk belast in de personenbelasting. Wanneer je verhuurt aan een vennootschap, val je onder belasting op werkelijke huurinkomsten en die kosten kunnen dan weer hoog oplopen. Vervolgens komt het vaak voor dat woningzoekers uitkijken naar een plek die gedeeltelijk bestemt voor privégebruik en gedeeltelijk voor professioneel gebruik. Eventueel kan je dan in het huurcontracct uitdrukkelijk vermelden dat het gehuurde goed enkel bestemd is voor private bewoning. Als de huurder er dan toch voor kiest om beroepsactiviteit uit te oefenen, kan je die extra kosten doorrekenen.

Locatie

Bij een residentiële aankoop kijken we eerder naar de faciliteiten die in de omgeving voorhanden zijn, maar ook de aantal werkverkeer kilometers worden mee in acht genomen. Daar waar sommige kopers van residentieel vastgoed mogelijks eerder voor rustige of net bruisende plaatsen kiezen, zullen commerciële kopers eerder geneigd zijn om een goed bereikbare locatie te kiezen. Bijvoorbeeld: een winkelpand in het begin, midden of einde van de winkelstraat heeft heel wat voeten in de aarde. Of een winkel op een ideale locatie in een bruisende metropolis of in een pittoresk lokaal dorpje.

Een andere pijler die een belangrijke rol kan spelen is de staat van het pand, met andere woorden: nieuwbouw of een bestaand pand.

Nieuwbouw of bestaand

Indien je een commerciële investering plant uit te voeren, is het weleens handig om ‘actieve’ panden te gaan opzoeken. Op die manier weet je meteen de huuropbrengsten aangezien de huidige huurder de nodige cijfers kan voorleggen. Maar let op met eventuele renovatiekosten. Een nieuwbouwproject is daarom een veiligere keuze. Daarbij zijn hier heel wat voordelen aan verbonden. Zoals een betere verkoopprijs achteraf omdat na enkele jaren je pand nog modern en jong oogt, en bovendien geen grote renovatiekosten zal omvatten. Ook op de verhuurmarkt ligt nieuwbouw steeds goed in de markt. Huurders hebben hierbij baat aangezien ze genieten van de nieuwste comfort, terwijl ze niet met grote kosten zitten.

Je bent aan het juiste adres

Ben je even het spoor bijster? Geen probleem, we informeren je graag over de pro’s en contra’s van residentieel en commercieel vastgoed. Dankzij onze kennis en expertise zijn we de ideale partij om te adviseren bij je investering in commercieel of residentieel vastgoed. Tenslotte hebben wij zowel residentiële alsook commerciële panden in ons aanbod. Neem snel contact met ons op om je situatie te bespreken.