Vermijd belasting op vastgoed met deze 5 tips

In elke fase van uw vastgoedinvestering kan u fiscale voordelen genieten, voor een optimaal rendement. Tenzij u als enige Belg graag belastingen betaalt, is dit artikel over fiscale optimalisatie de moeite van het lezen waard. Met deze 5 tips vermijdt u belasting op vastgoed.

1. Belastingvoordeel bij aankoop vastgoed: een goede start

Op de constructiewaarde van een nieuwbouw betaalt u sowieso 21 % B.T.W. Maar wist u dat u door ‘op plan’ te kopen maar liefst 11% belasting op vastgoed bespaart? Vroege vogels betalen immers slechts 10% registratierechten op de bouwgrond, in plaats van 21 % B.T.W.. Een fikse besparing. U geniet van dit voordeel als het om een gesplitste verkoop gaat: de verkoper van het grondaandeel en een verkoper van de constructie moeten 2 verschillende bedrijven zijn.

Niet op alle nieuwbouwconstructies betaal je 21 % BTW. Erkende assistentiewoningen, vallen onder het verlaagd tarief van 12 %.

Geen enkele reden om te wachten met beleggen in vastgoed dus. De aangekondigde verlaging van registratierechten –officieel ‘verkooprechten’ genoemd- is evenmin reden om uw vastgoedinvestering uit te stellen. Deze zal immers enkel gelden voor de enige gezinswoning en niet voor bijkomende onroerende eigendommen.

Klaar om belastingen te besparen? BRODY is gespecialiseerd in nieuwbouw met belastingvoordeel voor snelle beslissers.

2. Dubbel fiscaal voordeel bij vastgoed lening

Belasting op vastgoed verminderen kan heel eenvoudig. Het zal u misschien verbazen maar dit realiseert u door een verstandige lening (*) aan te gaan. Denkt u dat lenen enkel nodig of nuttig is voor personen met een beperkt kapitaal? Nee, zelfs de allerrijksten lenen omwille van het dubbele voordeel van een lening:

  • De intrestaftrek als fiscaal voordeel

De geïntegreerde woonbonus zorgt voor belastingvermindering. Bij een opbrengsteigendom geniet u eveneens van fiscale aftrekbaarheid. De intresten op uw hypothecaire lening kan u namelijk voor 40 % (begrensd) aftrekken van uw belastbaar inkomen. Dat is een uniek fiscaal rendement voor een belegging.

  • Het hefboomeffect is echt wonderbaarlijk en doet lenen om te investeren. Met geleend geld als hefboom scheert uw rendement immers hoge toppen.

(*) Wat is nu een verstandige lening, hoor ik u denken. Wel, hierbij houdt u natuurlijk rekening met de intrestvoeten en met uw afbetalingscapaciteit en eigen inbreng. De intrestvoeten zijn nog altijd erg laag, wat lenen goedkoop maakt. Vergelijk banken -online en in persoon- en onderhandel voor de interessantste intrestvoet. Wat het afbetalen van de lening betreft: uw eigendom betaalt zichzelf grotendeels af dankzij de huuropbrengsten. In het algemeen is een eigen inbreng van 20 à 30% aangeraden.

3. Belastingoptimalisatie bij verhuur

Onze tips om uw huurrendement te maximaliseren worden gretig gelezen en toegepast. Hier gaan we verder in op de fiscale optimalisatie bij verhuur.

Naast onroerende voorheffing moet er namelijk nog belasting op vastgoed betaald worden: op de onroerende inkomsten zoals huur. Hier komt onze eerste tip: verhuur aan particulieren. Momenteel belast de fiscus in dat geval immers (nog) niet de werkelijke huurinkomsten, maar enkel het geïndexeerde K.I. x 1,40.

Verhuurt u aan een vennootschap of iemand die de woning (deels) voor beroepsdoeleinden gebruikt, of wijzigt de wetgeving effectief, dan belast men de werkelijk geïnde bedragen. Uw rendement blijft zelfs in dit scenario hoog, aangezien u door beroepskosten uw fiscale aftrek kan maximaliseren. Deze aftrek bedraagt minstens 40% dankzij het ‘forfait’ voor beroepskosten, zelfs zonder bewijs van effectieve kosten dus.

Lees zeker verder om onze belangrijkste tip niet te missen… BRODY helpt u graag aan een maximale R.O.I.

4. Vermijd meerwaardebelasting bij verkoop

Geduld is een mooie deugd. En dat is zeker het geval wanneer het om de meerwaardebelasting op vastgoed gaat. Benieuwd?

Indien u zelf minstens 12 maanden het pand bewoonde en er ingeschreven was, moet u helemaal géén belasting betalen op de gegarandeerde meerwaarde die u realiseert bij verkoop. Ongeacht wanneer u het vastgoed verkoopt.

Bij opbrengsteigendommen is bewoning door de investeerder echter meestal niet het geval. Toch kan u ook dan onbelast genieten van de mooie meerwaarde die vastgoed opbrengt. Het enige wat u moet doen, is … wachten! Wachten tot er 5 jaar verstreken zijn tussen uw aankoop en de verkoop. Dan wordt de meerwaarde van vastgoed immers niet belast, ongeacht hoe groot die is. Een zeldzaamheid bij investeringen.

Wachten was bovendien nog nooit zo aangenaam: maandelijks ontvangt u huurinkomsten en elk jaar stijgt uw onroerend goed wat meerwaarde betreft…

5. Belastingvermindering voor uw kinderen

En dan is het nog mogelijk om zelfs nà uw leven belastingen te besparen door aan successieplanning te doen. Meer weten? In ons artikel over de gesplitste aankoop van vastgoed vertellen we u graag alles over de ultieme manier om belastingen te besparen voor uw (klein)kinderen.

U hebt het goed gelezen: bij BRODY letten we echt op alles. We hebben niet enkel aandacht voor de kwaliteit van uw vastgoed, onze fiscalisten helpen u bovendien elke mogelijke belastingbesparing en maximale fiscale aftrek te realiseren.