Investeren in vastgoed met beperkt budget: zo werkt het!

Investeren in vastgoed met beperkt budget: zo werkt het!

Denkt u dat investeren in vastgoed enkel is weggelegd voor de ‘rich and famous’? Het zal u verbazen wat u kan realiseren, ook met een erg bescheiden startkapitaal. Bijna iedereen kan beleggen in vastgoed. Na het lezen van dit artikel weet u hoe u een mooi rendement op uw spaargeld kan bekomen.

Eerste hulp voor uw spaargeld

Indien u tevreden bent met het huidige rendement op uw spaargeld, dan is dit artikel niet meteen iets voor u. Beseft u echter dat u verlies maakt door te sparen, dan hebben wij goed nieuws voor u.

Dit is schokkend. De intrestvoeten voor spaarrekeningen zijn historisch laag (0,10% bij klassieke banken), zelfs veel lager dan de inflatie (momenteel bijna 2%). Het leven wordt m.a.w. sneller duurder dan dat de magere rente uw spaarvarken ‘spekt’. Zo neemt uw spaargeld eigenlijk in waarde af. Elke ervaren investeerder weet dan ook dat een spaarrekening enkel dient als buffer voor onverwachte uitgaven, met een geparkeerd bedrag van niet meer dan enkele maanden loon.

Wat kan u nu doen om de rest van uw zuurverdiende spaarcenten te reanimeren?

Investeren in vastgoed: zoveel geld hebt u nodig

Hoeveel budget is er volgens u nodig om te investeren in vastgoed?

In tegenstelling tot wat velen denken, is vastgoed niet enkel weggelegd voor de allerrijksten. Met een startkapitaal van ongeveer €25.000 bent u al aardig op weg om een succesvolle investeerder in vastgoed te worden. Een eigen inbreng van ongeveer 20% is voor de meeste banken voldoende om u het overige kapitaal voor deze investering te lenen. Zo kan u al voor € 125.000 investeren in vastgoed.

Durf (verantwoord) lenen, dat is dé gouden tip voor succesvol investeren. De volgende tips zijn ook geld waard.

Start to… investeren in vastgoed: 4 tips

1. Start op tijd en doe zo verder

Hoe vroeger u begint met beleggen in vastgoed, hoe sneller uw geld rendeert. Een slimme twintiger of dertiger kan eigenlijk al een parkeerplaats van € 20.000 kopen, of een studentenflat om deze te verhuren. Als veertiger hebt u promotie gemaakt, of misschien schenken uw ouders u iets. Wanneer u vervolgens als vijftiger uw eigen woning hebt afbetaald en de kinderen afgestudeerd zijn, komen er opnieuw heel wat middelen vrij. Vindt u het ook hoog tijd om uw geld optimaal te laten renderen en een mooi aanvullend inkomen op te bouwen? BRODY heeft heel wat instapklare vastgoedprojecten, ook op uw maat.

2. Leen maximaal: het geheim van de hefboom

De lage rentevoeten zijn slecht nieuws voor uw spaarboekje, maar ideaal om zelf te lenen. Zodra u kennis hebt gemaakt met het hefboomeffect, weet u waarom lenen om te investeren in vastgoed loont.

Door geld bij te lenen aan een laag tarief neemt het rendement op uw eigen kapitaal exponentieel toe. Geleend geld werkt als een hefboom, waardoor uw eigen inbreng veel beter resultaat oplevert (5 EUR verdienen op jouw 100 EUR is goed, maar 5 EUR verdienen op slechts 20 EUR eigen inbreng en 80 EUR geleend kapitaal is beter!). Maximaal (doch verstandig) lenen vergroot dit hefboomeffect nog.

Extra tip: Koop bij een iets groter budget meerdere panden, door geld bij te lenen, i.p.v. één enkele eigendom die u volledig zelf financiert.

Meer weten over het fameuze hefboomeffect? Lees ons artikel ‘Hefboom doet opbrengst vastgoed boomen’ met concrete voorbeelden en tips.

3. Vergelijk intrestvoeten én kosten

Die hefboom werkt natuurlijk enkel indien u goedkoop leent (aan een lager tarief dan de opbrengst van vastgoed). Neem uw tijd om leningstarieven te vergelijken. De bank is verplicht om u het JKP (jaarlijks kostenpercentage) van uw lening duidelijk te laten weten. Dit bevat naast de eigenlijke intrestvoet ook de bij de lening horende kosten. Ook de tarieven van de ‘gekoppelde’ schuldsaldoverzekering en  brandverzekering -vaak voorwaarden voor het goedkoopste leningstarief- zijn van belang.

4. Het ideale vastgoed

Drie criteria voor een ideale vastgoedinvestering? Locatie, locatie, locatie. Het ideale vastgoed is natuurlijk ook afhankelijk van uw budget. Projecten in middelgrote steden of buurten in ontwikkeling  combineren een goede locatie met betaalbare aankoopprijzen. En last but not least: de kwaliteit en ervaring van uw vastgoedpartner zijn doorslaggevend. Zo is BRODY al meer dan 20 jaar met succes actief in projectontwikkeling en investering in vastgoed.