Hoeveel kost mijn nieuwbouwappartement?

Helaas is het kopen van nieuwbouwvastgoed niet gewoon een kwestie van de vraagprijs op tafel leggen, en de zaak is rond. Hoeveel kost mijn nieuwbouwappartement in het totaal? We zetten alle kostenposten op een rijtje.

De aankoopprijs

Allereerst heb je natuurlijk de aankoopprijs van de woning. Die staat duidelijk vermeld in het compromis/koop-verkoopoptie. De aankoopprijs van je woning is de prijs die vermeld staat in de communicatie van de projectontwikkelaar of verkoper. Meestal is bij die prijs een bepaalde afwerkingsgraad inbegrepen. Dat betekent dat je, als je er op tijd bij bent, zelf nog keuzes kan maken over de afwerking van het appartement, maar dat die binnen een bepaald budget of assortiment moeten blijven, om die aankoopprijs te behouden.

Als je later in het project instapt, waardoor je zelf geen keuzes meer kan maken op het vlak van inrichting of afwerking, is de aankoopprijs definitief.

De aankoopkosten

Ook voor een nieuwbouwappartement geldt: wie een woning koopt, moet daarvoor langs bij de notaris. Daar betaal je een ereloon. Dat bedrag ligt vast en wordt bepaald aan de hand van de aankoopprijs van de woning en het bedrag dat jij gaat lenen. Daarbij komen ook nog de administratieve kosten. Neem je een hypotheek? Vergeet dan niet dat ook daar extra kosten aan verbonden zijn, bij zowel bank als notaris.

Btw en/of registratiebelasting

Bij een bestaande woning betaal je enkel registratiebelasting op de totale aankoopprijs, maar de kost van een nieuwbouwappartement loopt net wat anders. Koop je op plan, dan wordt de aankoopprijs opgesplitst als volgt:

1) de grondprijs (prijs voor het deel van de grond dat je aankoopt). Op dit bedrag moet je steeds 12% registratiebelasting betalen.

2) de prijs voor de constructies. Hierop betaal je 21% BTW of indien wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden 6%.

De afwerking

Als je op plan koopt, heb je de unieke kans om het appartement helemaal naar jouw wensen te laten afwerken. Zo kan je zelf een keuken kiezen, heb je inspraak in de vloeren en is ook de inrichting van de badkamer nog vrij te bepalen. Maar daar kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Meestal is het zo dat de projectontwikkelaar ofwel een bepaald budget voorziet, ofwel een paar basismogelijkheden aanbiedt. Wil je het buiten die mogelijkheden gaan zoeken, dan pas je het verschil zelf bij.

Aansluitingskosten nutsvoorzieningen, aandeel kosten basisakte & plan- en meningskosten

Betrek je een nieuwe woning, dan moet die aangesloten worden op alle nodige nutsvoorzieningen: denk maar aan water, elektriciteit, riolering en telecom. Ook dat is dus een kost van je nieuwbouwappartement waar je rekening mee moet houden. Koop je bij een projectontwikkelaar, dan is die daar meestal erg transparant over, en krijg je al bij het begin een raming van de mogelijke kosten. Zo kom je vlak voor je verhuis niet voor verrassingen te staan.

Er wordt ook steeds een basisakte van het ganse gebouw opgemaakt, waarvan u een kopie ontvangt. U zal een deeltje van de kosten van de opmaak van deze basisakte dienen te betalen. Tenslotte worden er ook plannen en metingen van het appartement dat u aankoopt en het ganse gebouw gemaakt. Ook deze dient u voor een deeltje te betalen.

Hoeveel deze kosten bedragen wordt door de projectontwikkelaar steeds vermeld in het compromis/koop-verkoopoptie.

Terugkerende kosten

Koop je een nieuwbouwappartement, dan moet je ook voorbereid zijn op mogelijke gemeenschappelijke kosten. Zo betaal je voor het gebruik van de lift, maar ook voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen zoals een tuin of de gang.

Als je al deze zaken optelt, kan je een vrij correcte schatting maken van de kost van je nieuwbouwappartement, en weet je beter hoeveel het kopen van een nieuwbouwappartement je onderaan de streep zal kosten.

Benieuwd naar onze panden? Je ontdekt ze hier!