Vastgoed kopen of vastgoed huren: dit doet u best

Denkt u ook aan een nieuwe stek, een leuk nieuwbouwappartement of een comfortabele assistentiewoning? Maar zou u vastgoed kopen, of toch maar een woonst huren? De meeste Belgen hebben een baksteen in de maag. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en bedoelingen kan een woning aankopen het meest interessant zijn, maar dit is niet altijd zo. We zetten de twee mogelijkheden voor u naast elkaar en wegen voor- en nadelen van huren en kopen af. Let the battle begin!

Is woning huren ‘geld wegsmijten’?

U hoort het uw ouders nog zeggen: “Huren, dat is geld wegsmijten!”. Soms is huren nochtans de beste oplossing. Misschien wil u eerst als avonturier de wereld rondreizen, of weet u nog niet waar u precies wil gaan wonen.

In een aantal gevallen is huren (voorlopig) zelfs de énige oplossing: om vastgoed te kopen moet u namelijk eerst voldoende gespaard hebben. Denk aan 20 tot 30% eigen inbreng. Om een appartement van 250.000 EUR te kunnen kopen, hebt u bijvoorbeeld een spaarvarken met een ‘gewicht’ van 50.000 EUR tot 75.000 EUR nodig.

Alhoewel huren ook niet bepaald goedkoop is tegenwoordig, indien je niet in een uitgewoond, vochtig pand wil wonen. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedroeg in 2017 al meer dan 600 EUR. Een stevige hap uit het gezinsbudget, zeker wanneer je daar de hoge energiefacturen door slechte isolatie bij telt!

Uw huisbaas mag volgens de Woninghuurwet bovendien elk jaar de huurprijs indexeren, zelfs indien dat niet in uw huurcontract is overeengekomen. Maar of betaalde huur nu echt ‘weggesmeten geld’ is?

Verhuurder is (rijke) baas: nadelen van huren

Aan de andere kant kan u niet ontkennen dat huur betalen iemand anders rijk maakt: de verhuurder. Zelf bouwt u niets op. Uw geld verdwijnt, in de zakken van de huiseigenaar. De meerwaarde op het vastgoed is ook voor de eigenaar.

Verder bent u als huurder toch wat overgeleverd aan de willen en grillen van de verhuurder.

U voelt zich waarschijnlijk wel thuis in uw huurwoning. Maar als huurder mag u geen wijzigingen aanbrengen aan het gehuurde goed. Dus ook al betaalde u zelf verbeteringen of renovaties, of was u naarstig aan het doe-het-zelven, op het einde van de rit moet u in principe alles in de oorspronkelijke staat herstellen, of schadevergoeding betalen…

Werkt ù graag voor de verhuurder, of betaalt u graag extra?

Dit is nog erger. Wist u dat de verhuurder op élk moment uw huurovereenkomst kan opzeggen om zelf in de woning te trekken, of zijn familie dat te laten doen, zonder enige vergoeding voor u als huurder? Dan staat u op straat. Elke drie jaar kan uw huisbaas bovendien opzeggen voor (grondige) renovatiewerken, of zelfs zonder reden mits hij een opzegvergoeding betaalt.

En wat wanneer de eigenaar uw huurwoning beslist te verkopen? Daar kan u uiteraard niets tegen doen. De nieuwe eigenaar kan u helaas zonder pardon (en zonder vergoeding!) na 6 maanden de laan uitsturen om zelf in ‘uw’ woning te gaan wonen.

Vastgoed kopen:  voor wat hoort wat

Door vastgoed te kopen hebt u woonzekerheid én bouwt u eigen kapitaal op. Niemand kan u uit uw eigen appartement of huis zetten. U kan uw thuis volledig naar uw eigen smaak inrichten. Stenen verdwijnen bovendien niet, zoals andere vormen van belegging (beurswinsten) helaas wel vaak doen. Nog een extra zekerheid dus dankzij investeren in vastgoed.

U spaart zelfs volop –misschien onbewust-. Door eigenaar te worden van een huis of appartement en dit maandelijks af te betalen zorgt u voor een mooi appeltje voor de dorst. De woning zal afbetaald zijn wanneer u met pensioen gaat. U zal dan amper woonkosten hebben. Gelukkig maar, want met die lage pensioenuitkeringen kan men nauwelijks rondkomen. Als u dan nog huur zou moeten betalen, verzeilt u snel in armoede. Iemand die eigenaar is van een afbetaalde woning is er veel beter aan toe.

Die woon- en financiële zekerheid voor u en uw gezin is heel wat waard. Hoeveel u er precies voor over moet hebben, leest u hieronder.

Hoeveel kost een woning?

Naast de eigen inbreng van 20 tot 30% is er natuurlijk de maandelijkse afbetaling van uw hypothecaire lening. Deze ligt meestal een stuk hoger dan de gemiddelde huurprijs. Een voorbeeld:

Indien u 200.000 EUR leent op 20 jaar bedraagt de maandelijkse aflossing € 1.010, dit bij een vaste intrestvoet van 2%.

Anderzijds bespaart u maandelijks op energiekosten door een nieuwbouwwoning te kopen die beter geïsoleerd en energiezuinig is.

Lenen is op dit moment nog interessant dankzij de lage intrestvoeten. Misschien vindt u wel een goedkopere lening dan hierboven via de zoekmodule van de Spaargids. Hou er echter steeds rekening mee dat lenen geld kost. Voldoende eigen kapitaal inbrengen, een voldoende lange looptijd en een duidelijk zicht op uw inkomsten en uitgaven zijn belangrijk.

Houd ook rekening met de extra kosten bij aankoop (zoals verkooprechten, B.T.W. en notariskosten) en de jaarlijkse kosten voor de eigenaar van vastgoed (voornamelijk onroerende voorheffing). Lees ook eens ons artikel over belasting vermijden voor investeerders.

Gelukkig stimuleert de overheid het kopen van een eigen woning met talrijke fiscale voordelen. Denk aan de woonbonus, lagere verkooprechten (registratierechten) voor de gezinswoning (en een bijkomende vermindering voor bescheiden exemplaren) en de meeneembaarheid van voorheen betaalde registratierechten. Uw bouwpromotor, makelaar en notaris geven u hierin graag advies. Bovendien zijn er heel wat renovatie- en andere premies. Met de handige premiezoeker ziet u snel waar u recht op hebt.

Vastgoed kopen blijft de beste investering ooit, zeker indien u ook meerwaarde (en huuropbrengsten) wil realiseren. Brody helpt u graag met deskundig advies voor een aankoop op maat.