Wat doet een projectontwikkelaar en wat heb ik eraan?

Een projectontwikkelaar (ook weleens bouwpromotor genoemd) initieert, ontwikkelt en realiseert nieuwbouwprojecten van a tot z. Terwijl jij op beide oren slaapt, maakt hij jouw woningdromen waar.

Er zijn drie manieren waarop je als particulier met een projectontwikkelaar in zee kan gaan. Een eerste optie is door jouw bouwgrond te verkopen. Een ontwikkelaar gaat immers actief op zoek naar interessante kavels en daar kan jij je voordeel uit halen.

1.     Je bouwgrond verkopen

Om als grondeigenaar mee te genieten van de stijgende prijzen is het van belang om je goed te informeren vooraleer je naar een potentiële koper stapt. Is je grond bijvoorbeeld defensief vergund, dan is die meteen een stuk meer waard dan een naakte eigendom. Dat komt doordat de tijd waarin je met een ontwerp en een bouwaanvraag bij de gemeente aanklopte en meteen een goedkeuring voor je project kreeg, in het verleden ligt. De zogenaamde bouwshift is hier een oorzaak van.

Uiteraard is een expert hierop voorzien en gaat de projectontwikkelaar in dialoog met de omgeving van zijn lap grond om uiteindelijk de felbegeerde bouwvergunning te bekomen. Die vergunning is meteen het startsein voor het ‘echte’ werk: de uitvoering van de werken en het imponeren van woningszoekers.

2.     Een nieuwe thuis

Budgetcontrole

Ben jij op zoek naar een nieuwe stek? Wanneer je kiest voor een nieuwbouwappartement weet je van tevoren precies wat er in de prijs is inbegrepen. Een projectontwikkelaar doet namelijk een grondige budget- en haalbaarheidsstudie van het project. Dit doet hij met de nodige aandacht voor het milieu, om zo al snel de energiekosten van de woning tot een minimum te beperken.

Daarbij voorziet hij doorgaans een ruim afwerkingsbudget, waarmee je als koper zelf de keuken en de badkamer kan kiezen. Vervolgens neemt hij de bijhorende marktrisico’s, prijsrisico’s en ontwikkelingsrisico’s uit handen van de klant. Voor jou : geen onvoorziene kosten achteraf.

Kwaliteitscontrole

De projectontwikkelaar verzamelt de nodige externe partijen voor de oplevering van de werken. Daarnaast volgt hij de evolutie van je aankoop op de voet. Verder ziet hij erop toe dat de werkzaamheden elkaar perfect opvolgen, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. Hij staat hiervoor nauw in contact met gemeenten, aannemers en architecten en hij is tevens jouw enige aanspreekpunt.

3.     Investeren in een opbrengsteigendom

Tenslotte kan je bij een ontwikkelaar terecht voor advies over een mogelijke investering in vastgoed. Hij berekent het huurrendement, de vereiste eigen inbreng,… en hij geeft, als jij dat wenst, financiële en juridische raad op maat. Maak meteen een afspraak met een adviseur van Brody voor een investering die bij jou past.