Profiteer nog snel van de btw-verlaging naar 6% op nieuwbouw

Bij aankoop in residentie Siroop in Borgloon en in residentie Olivia in Lier profiteer je tot 31 december 2023 van een flinke btw-verlaging. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaal je maar 6% btw, in plaats van de gebruikelijke 21%. Die regeling is goed voor een besparing van enkele tienduizenden euro’s en werd tot op de dag van vandaag nog niet verlengd naar volgend jaar.

Dit tarief is een uitbreiding van de bestaande regeling, waarbij je in bepaalde steden een btw-verlaging kon krijgen als je een oud gebouw in één beweging afbrak en weer opbouwde.

Er zijn voorwaarden voor de bouwheer…

Natuurlijk zijn ook aan deze regeling bepaalde voorwaarden verbonden, die allen vervuld moeten zijn om effectief te kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief. In de eerste plaats voor de bouwheer of projectontwikkelaar. Die voorwaarden gaan onder andere over het afbraak- en bouwproces en de bewoonbare oppervlakte. Als dat allemaal in orde is, kunnen de woningen verkocht worden aan 6% btw.

…en voorwaarden voor de koper

Om aanspraak te maken op dat tarief, moet je ook als koper aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je moet de woning zelf aankopen. Kopen via een vennootschap kan niet.
  • Als de woning afgewerkt is, moet je je er meteen domiciliëren.
  • Het moet gaan over je enige woning (tenzij je mede-eigenaar bent van een woning die je geërfd hebt, of je je eigen woning verkoopt tegen uiterlijk 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin je je nieuwe woning in gebruikt neemt).
  • De woning is grotendeels voor persoonlijk gebruik.
  • Je moet samen met de bouwheer een verklaring indienen bij het Ministerie van Financiën, waarin je verklaart aan alle voorwaarden te voldoen.

Daarbij is het belangrijk te weten dat je vijf jaar lang aan al deze voorwaarden moet voldoen. Blijft dat niet het geval, zal je alsnog de btw moeten terugbetalen.

Een andere mogelijkheid is dat je de nieuwbouwwoning koopt om ze te verhuren via een sociale verhuurmaatschappij. Als je dat minstens vijftien jaar doet, kom je ook in aanmerking voor het verlaagde tarief.

Wat betekent dat voor jou als koper?

Voor kopers betekent deze regeling een fikse besparing! De totale kost van je nieuwbouwappartement bestaat uit de grondprijs (die betaal je bij het begin), waarop je registratierechten betaalt, en de constructieprijs (die betaal je in schijven, naargelang de werken vorderen), waarop je btw betaalt. En die btw wordt dus nu verlaagd naar 6%, in plaats van de 21% die je voordien betaalde.

We gieten het in een voorbeeld:

Je nieuwbouwappartement kost 250.000 euro. 100.000 daarvan is voor de grond, daarop betaal je dus 10% registratiekosten (10.000 euro). Op de overige 150.000 betaal je 6% btw, dat is 9000 euro. Zonder de btw-verlaging zou dat 31.500 euro geweest zijn. Je bespaart dus maar liefst 22.500 euro.

Wacht niet langer en investeer nu!