Een mooie besparing voor je portemonnee: btw-verlaging naar 6% op nieuwbouw

Goed nieuws voor wie op zoek is naar een nieuwbouwwoning, want bij bepaalde projecten, kan je tijdelijk profiteren van een flinke btw-verlaging. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaal je tot 31 december 2022 maar 6% btw, in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat is goed voor een besparing van enkele duizenden euro’s.

Het nieuwe tarief is een uitbreiding van de bestaande regeling, waarbij je in bepaalde steden een btw-verlaging kon krijgen als je een oud gebouw in één beweging afbrak en weer opbouwde. Die regeling wordt nu tijdelijk uitgebreid tot het hele land, en geldt ook voor bouwpromotoren.

Er zijn voorwaarden voor de bouwheer…

Natuurlijk zijn ook aan deze regeling bepaalde voorwaarden verbonden, die allen vervuld moeten zijn om effectief te kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief. In de eerste plaats voor de bouwheer of projectontwikkelaar. Die voorwaarden gaan onder andere over het afbraak- en bouwproces en de bewoonbare oppervlakte. Als dat allemaal in orde is, kunnen de woningen verkocht worden aan 6% btw.

…en voorwaarden voor de koper

Om aanspraak te maken op dat tarief, moet je ook als koper aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je moet de woning zelf aankopen. Kopen via een vennootschap kan niet.
  • Als de woning afgewerkt is, moet je je er meteen domiciliëren.
  • Het moet gaan over je enige woning (tenzij je mede-eigenaar bent van een woning die je geërfd hebt, of je je eigen woning verkoopt tegen uiterlijk 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin je je nieuwe woning in gebruikt neemt).
  • De woning is grotendeels voor persoonlijk gebruik.
  • Je moet samen met de bouwheer een verklaring indienen bij het Ministerie van Financiën, waarin je verklaart aan alle voorwaarden te voldoen.

Daarbij is het belangrijk te weten dat je vijf jaar lang aan al deze voorwaarden moet voldoen. Blijft dat niet het geval, zal je alsnog de btw moeten terugbetalen.

Een andere mogelijkheid is dat je de nieuwbouwwoning koopt om ze te verhuren via een sociale verhuurmaatschappij. Als je dat minstens vijftien jaar doet, kom je ook in aanmerking voor het verlaagde tarief.

Wat betekent dat voor jou als koper?

Voor kopers betekent deze regeling een fikse besparing! De totale kost van je nieuwbouwappartement bestaat uit de grondprijs (die betaal je bij het begin), waarop je registratierechten betaalt, en de constructieprijs (die betaal je in schijven, naargelang de werken vorderen), waarop je btw betaalt. En die btw wordt dus nu verlaagd naar 6%, in plaats van de 21% die je voordien betaalde.

We gieten het in een voorbeeld:

Je nieuwbouwappartement kost 250.000 euro. 100.000 daarvan is voor de grond, daarop betaal je dus 10% registratiekosten (10.000 euro). Op de overige 150.000 betaal je 6% btw, dat is 9000 euro. Zonder de btw-verlaging zou dat 31.500 euro geweest zijn. Je bespaart dus maar liefst 22.500 euro.

Welke projecten komen in aanmerking?

Je geniet van deze gunstige regeling bij een aankoop in residentie Siroop. Vraag meteen meer informatie aan of schrijf je in voor het opendeurweekend.

Gratis informatiebrochure over investeren in vastgoed

Alles wat u wilt weten over investeren in vastgoed hebben we gebundeld in een handige informatiebrochure.

mockup whitepaper investeren in vastgoed