Eerst je woning verkopen, dan een nieuwe kopen? Of net omgekeerd? 

Als het van ons afhangt, zouden we het liefst onze oude woning verkopen op precies dezelfde dag als we het compromis voor de nieuwe tekenen. Maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet. Verkoop je eerst je oude woning of wacht je tot je je nieuwe stek gevonden hebt, voor je je huidige woonst te koop stelt? Dit zijn je opties.

Je wil niet opeens zonder woning komen te zitten, omdat je je nieuwe huis nog niet in kan, en je oude al overgedragen is. Maar wachten tot alles in kannen en kruiken is, is ook moeilijk, want waarschijnlijk heb je het geld van de verkoop nodig om je nieuwe aankoop te financieren. Hoe pak je dat nu het best aan?

Eerst verkopen, dan kopen: de mogelijkheden

Wil je je woning eerst verkopen, om daarna pas een nieuwe woning te zoeken, dan is je belangrijkste zorg dat je op elk moment een dak boven je hoofd hebt. En dat is niet altijd vanzelfsprekend, omdat je niet zeker bent wanneer je een nieuwe woning zal kunnen betrekken.

Er zijn twee dingen die je kan doen. Je kan op zoek gaan naar een tijdelijke woning om de tussenperiode te overbruggen. Dat kan bij vrienden of familie zijn, of een kortetermijn-huurwoning. Maar je kan ook afspraken maken met de kopers van je oude huis. Normaal draag je je woning over bij de ondertekening van de akte. Maar als je koper niet gehaast is, kan je er – in overleg natuurlijk – vaak nog wel even blijven wonen. In dat geval betaal je een vergoeding, vergelijkbaar met een huurprijs, aan de koper. Zo heb je nog wat extra tijd om op zoek te gaan naar je nieuwe stek.

Het grootste voordeel aan deze gang van zaken? De verkoop is achter de rug, dus je weet precies hoeveel budget je hebt voor je nieuwe pand.

Eerst kopen, dan woning verkopen: de mogelijkheden

Maar sommige mensen wachten liever tot ze iets nieuws gevonden hebben, voor ze hun huidige woning op de markt zetten. Zo heb je gemoedsrust, je kan immers niet meer plots dakloos worden, en kan je rustig de tijd nemen om een nieuwe woning te vinden.

Het enige struikelblok in dit geval, is de betaling. Daarvoor kan je het best bij je bank aankloppen. Zij kunnen je een overbruggingskrediet geven, waarmee je geld leent voor je nieuwe huis, tot je huidige huis verkocht is. De looptijd van zo’n krediet is meestal twaalf maanden, waarna de rente aanzienlijk stijgt. Je hebt dus wel een ‘deadline’ waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar een nieuw huis.

Elke situatie heeft voor- en nadelen

Welke volgorde nu voor jou het best is, dat kunnen wij je niet vertellen. Leg de voor- en nadelen van de verschillende opties eens naast elkaar en bekijk je eigen situatie zo realistisch mogelijk. Hoe groot is het woningaanbod in de buurt waar je wil kopen? Is de kans reëel dat je daar binnen afzienbare tijd iets nieuws vindt? Zal je je woning snel verkopen, of kan het zijn dat ze wel een tijdje op de markt staat? Heb je de mogelijkheden om even te huren tussen twee woningen in? Allemaal zaken die je moet meenemen in je afweging, voor je een doordachte keuze kan maken.

Is de knoop doorgehakt? Bekijk hier ons aanbod.