De juiste lening kiezen voor je investeringspand

Overweeg je om te investeren in vastgoed? Dan is het een goed idee om daar een lening voor aan te gaan. Want vaak levert een lening je een hoger rendement op, dan wanneer je het pand gewoon uit je eigen zak betaalt. Maar er zijn talloze soorten leningen. Welk krediet is nu het meest geschikt voor jouw plannen?

Er zijn verschillende soorten kredieten die je kan overwegen om je vastgoedinvestering mee te financieren. De drie meest voor de hand liggende opties zijn een hypothecaire lening, de wederopname van kapitaal of een bulletkrediet. Elk soort krediet heeft zijn voor- en nadelen.

Je vastgoedinvestering financieren met een hypothecair krediet

Een hypothecaire lening is de bekendste en vaakst gebruikte manier om geld te lenen voor vastgoed. Bij het aangaan van een hypothecaire lening heb je de keuze uit twee aflosmogelijkheden.

Bij de eerste aflosmogelijkheid (“vaste mensualiteiten”) kies je ervoor om elke maand hetzelfde bedrag af te lossen. Dat bedrag bestaat uit een stukje kapitaal en een stukje interesten. Het totale bedrag blijft elke maand hetzelfde, maar de verhouding tussen interest en kapitaal verandert naarmate je meer aflost.

Maar je kan er ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag aan kapitaal af te lossen, met daarbovenop de interesten, die afhankelijk zijn van het restbedrag. Naarmate de looptijd van je lening vordert, zal het totaal te betalen bedrag dus lager worden. Dit is de manier waarop je je kapitaal het snelst zal terugbetaald hebben.

In beide gevallen betaal je dus geleidelijk het geleende kapitaal terug, met daarbovenop ook interesten, die naarmate de jaren voorbijgaan steeds lager worden.

Wederopname van eigen kapitaal voor je vastgoedinvestering

Een tweede optie is een variant op het hypothecair krediet, namelijk de wederopname van eigen kapitaal. Daar kan je voor kiezen als je al een lopende lening hebt, waarvan het krediet grotendeels is afgelost. Het kapitaal dat je al afbetaald hebt, kan je dan opnieuw ontlenen, tegen de rentetarieven die dan van kracht zijn.

Dat kan omdat een hypothecaire inschrijving voor 30 jaar geldt. Als je je eerste lening dus na 20 jaar (bijna) hebt afbetaald, kan je de hypothecaire inschrijving van die woning nog 10 jaar gebruiken voor een nieuwe investering.

Het grote voordeel? Je hoeft niet naar de notaris en bespaart daarop een pak geld. Het nadeel is dat het risico in deze constructie verbonden is aan de woning waarop je al een hypotheek had (meestal de gezinswoning). Als er dus problemen ontstaan bij het afbetalen van je investeringspand kan de bank in het allerergste geval je gezinswoning gaan verkopen.

Vastgoedinvesteringen via bulletkrediet

Een derde mogelijkheid is het nemen van een bulletkrediet of eindetermijnkrediet. Dat is een hypothecaire lening waarbij je maandelijks enkel interesten afbetaalt. Het geleende bedrag betaal je in één keer terug, aan het einde van de looptijd.

Zo’n krediet is gebonden aan strenge voorwaarden en wordt vooral verstrekt aan mensen die het vooruitzicht hebben op kapitaal (bijvoorbeeld omdat ze de pensioenleeftijd naderen en er een eenmalig kapitaal van een groepsverzekering vrijkomt), of die het kapitaal hebben, maar niet meteen willen aanspreken.

Op die manier kan je bijvoorbeeld de huurinkomsten die je uit je investering haalt, opnieuw beleggen. Daar staat tegenover dat de interesten veel hoger liggen, en daarnaast ook nog de hele looptijd lang berekend worden op het volledige kapitaal. Tenslotte bestaat natuurlijk ook het risico dat je de lening op het einde van de rit niet terug kan betalen (door ongelukkige beleggingen bijvoorbeeld), waardoor je in de problemen kan komen.

Heb je interesse in een bulletkrediet? Dan raden wij je aan om dit aan te vragen bij je vaste bank. Daar is men namelijk op de hoogte van jouw situatie en kan men je meteen vertellen of je hiervoor in aanmerking komt. Vervolgens leiden wij je graag rond in ons aanbod investeringsvastgoed.