5 mythes over meerwaarde van vastgoed

Hoeveel meerwaarde levert vastgoed nu écht op? Na het lezen van dit artikel weet u wat waarheid en wat mythe is.

Mythe 1: Gigantische meerwaarde op vastgoed

We vallen met de deur in huis: de gouden tijd waarin men gigantische meerwaarde realiseerde op vastgoed is voorbij. Het is dan ook belangrijk om realistisch te zijn in uw verwachtingen wat meerwaarde op vastgoed betreft. Denk aan een jaarlijkse meerwaarde van 2 % à 3 %. Waarom blijven ervaren investeerders dan toch beleggen in vastgoed?

Vergelijk voormelde meerwaarde eens met de erg magere spaarrente en de -hogere maar risicovolle- beursopbrengsten. Misschien komt u dan tot diezelfde conclusie dat beleggen in vastgoed nog altijd een investering met aanzienlijk rendement is.

Bovendien is het belangrijk om niet enkel te focussen op de meerwaarde bij verkoop. Een investering in vastgoed rendeert immers dubbel. U hebt niet enkel meerwaarde in het vooruitzicht, maar ontvangt nu alvast maandelijks huuropbrengsten. Dit huurrendement is erg interessant als aanvullend inkomen.

Mythe 2: Meerwaarde vastgoed crasht

Een andere mythe die hardnekkig de ronde blijft doen: de vastgoedmarkt zal crashen, de zeepbel zal barsten. Weg meerwaarde?

Niet dus. Vastgoed beantwoordt immers aan een basisbehoefte van de mens. Dan is er nog de toekomstige bouw-of betonstop, waarbij er vanaf 2040 geen open ruimte verloren mag gaan. Hierdoor zal het aanbod in vastgoed krimpen, terwijl de behoefte blijft stijgen door de bevolkingsgroei. Bovendien hebben wij geen zeepbel gecreëerd zoals in de V.S.: de toekenning van kredieten verloopt hier strenger.

Specialisten voorspellen géén crash, maar integendeel een gestage groei van de vastgoedprijzen, zelfs bij stijgende intresten.

Mythe 3: Geen belasting op meerwaarde bij verkoop vastgoed

Het is waar dat u géén belasting betaalt op de gerealiseerde meerwaarde van de verkoop van uw vastgoed. Dat klinkt als de droom van elke belegger: meerwaarde zonder belastingen. Daar is echter wel een voorwaarde aan verbonden: ofwel zit er minstens 5 jaar tussen aankoop en verkoop, ofwel was u zelf gedurende minimum 1 jaar gedomicilieerd in het bewuste vastgoed. Bovendien gaan er in bepaalde politieke kringen regelmatig geruchten op dat de meerwaarde toch belast zou (moeten) worden. Insiders stellen echter dat hier onvoldoende draagvlak voor is.

De specialisten van BRODY begeleiden u graag bij de fiscale optimalisatie van uw vastgoed.

Mythe 4: Enkel voordelen bij vastgoed

Laten we deze vierder mythe meteen ontkrachten: er zijn eveneens nadelen verbonden aan investeren in vastgoed. Het gaat ten eerste om een vrij aanzienlijk bedrag om te investeren. Denk aan minimum 250.000 EUR, waarvan u ongeveer 30% of 75.000 EUR zelf inbrengt, aangevuld met een goedkope lening (voor het hefboomeffect). Dat terwijl u al een aandeel hebt voor pakweg 50 EUR.

Uw geld staat bovendien voor een tijdje vast, nu het is omgezet in bakstenen. Een snelle verkoop is af te raden. U moet er wel iets voor over hebben om die meerwaarde op vastgoed te realiseren.

Daar tegenover staan de onmiskenbare voordelen, zoals de tastbaarheid, stabiliteit en zekerheid van uw belegging in vastgoed.

Mythe 5: Grote meerwaarde bij élk vastgoed

Dat élk type vastgoed een grote meerwaarde oplevert, is klinkklare onzin. Het type vastgoed, de locatie én de kwaliteit ervan zijn belangrijk. Ga met de juiste, ervaren partner in zee. BRODY bestudeert grondig de locatie voor elk vastgoedproject en werkt al 20 jaar enkel met hoogwaardige materialen en kwalitatieve aannemers. Bovendien geven zij u beleggingsadvies op maat en helpen u bij de keuze van uw ideale type vastgoed.

Klaar om ook uw meerwaarde te realiseren? Neem vandaag nog contact op.