Vastgoedmarkt een zeepbel?

Na het lezen van dit artikel weet u of de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt spectaculair zullen dalen en of investeren in vastgoed nog steeds een goed idee is.

Dit zeggen experts over vastgoedprijzen

Al jaren beweren sommigen dat de vastgoedmarkt als een zeepbel uit elkaar zal spatten. Eén van de redenen die men daarvoor aanhaalt is de beweerdelijke overwaardering van vastgoed, die een correctie van de prijzen onvermijdelijk zou maken.

Laat dit duidelijk zijn: vastgoed is niet goedkoop in België. Voor een woonhuis telt u gemiddeld 250.000 EUR neer, tot meer dan 600.000 EUR in bepaalde gemeenten zoals Sint-Martens-Latem of Knokke. Sinds 2000 zijn de vastgoedprijzen met meer dan 100% gestegen. Een eigen woning of appartement kopen is voor heel wat twintigers en dertigers minder evident geworden, zeker nu (groot)ouders door de hogere levensverwachting minder vaak financieel bijspringen. Dit is uiteraard gunstig naar verhuurmogelijkheden toe. Maar zijn de prijzen van vastgoed niet té hoog?

We vroegen het aan vastgoedexpert dhr. Philippe Janssens, afgevaardigd bestuurder van onafhankelijk studiebureau Stadim:

De huidige vastgoedprijzen zijn correct, dit gelet op de inflatie en toegenomen koopkracht, langere ontleningstermijnen, gestegen rente en een aantal fiscale maatregelen. Er is zelfs nog een groeimarge van 10%.

Een heleboel kandidaat-huurders dus, gunstig voor het huurrendement, én groeimarge wat de meerwaarde betreft: een win-winsituatie voor investeerders in vastgoed. Bent u zo’n  slimme belegger? Dan kunnen wij bij BRODY misschien iets voor u betekenen.

Vastgoed in België: This is not America

Is een Amerikaans horrorscenario, met een totale crash van de huizenmarkt, in België mogelijk? Kort en krachtig: nee, dat is hier niet aan de orde. In de V.S. werden immers leningen verstrekt aan personen met amper een eigen inkomen. Hier is dit niet het geval. In België is er zelfs een verhoogde eigen inbreng vereist voor vastgoedinvesteringen. Dit kunnen we alleen maar toejuichen vanuit het oogpunt van kredietwaardigheid en stabiliteit.

België is evenmin te vergelijken met Nederland, waar gebrek aan privaat initiatief en de overregulering de vastgoedmarkt verziekt hebben. In Spanje leed de vastgoedmarkt dan weer onder een combinatie van overaanbod, financiële en economische crisis.

Ons Belgenlandje heeft zijn eigen situatie. Deze is gunstig te noemen, met het aantrekken van de economie en een stijging van de koopkracht in het vooruitzicht.

Realistische vastgoedprijzen en verwachtingen vastgoedmarkt

De Belgische vastgoedmarkt is niet overgewaardeerd en de prijzen zijn realistisch, kwamen we al te weten. Als mogelijke investeerder in vastgoed is het wel van belang om ook uw verwachtingen realistisch te houden. De tijden van torenhoge meerwaarde bij verkoop van  vastgoed zijn voorbij. Lees hierover ons artikel  ‘De 5 mythes over de Meerwaarde van Vastgoed.’ Tip: Focus op het huurrendement. Maandelijkse huurinkomsten zorgen voor een mooi aanvullend inkomen bovenop uw pensioen bijvoorbeeld, of kunt u gebruiken voor nieuwe investeringen. (P.S.: Onze tips over het maximaliseren van huurrendement worden gretig gelezen.)

Feit blijft dat vastgoed een stabielere belegging vormt dan vele andere vormen van investeringen. Deze zekerheid en gemoedsrust zijn bijkomende voordelen.

Houd rekening met de stijgende rente. Niet te lang wachten om te beleggen in vastgoed is de boodschap.  Op dit moment is de intrest op leningen nog altijd laag genoeg om interessant te zijn.

Investeer in juiste soort vastgoed

We kregen nog een belangrijke tip mee van dhr. Philippe Janssens, die al meer dan dertig jaar ervaring heeft in de analyse en evaluatie van vastgoed: investeer in het juiste soort vastgoed. Hierbij zijn de kwaliteit, ‘aanpaspaarheid’ en duurzaamheid essentieel. Géén superkleine ‘duivenkotjes’ van minderwaardige kwaliteit. Denk op langere termijn.

Een ervaren investeringspartner, die het juiste type kwalitatief vastgoed realiseert op zorgvuldig uitgekozen locaties, is onmisbaar. De vastgoed- en beleggingsdeskundigen van BRODY staan tot uw dienst, al decennialang tot grote tevredenheid van duizenden klanten. We hebben ook nu concrete opportuniteiten in portefeuille. Benieuwd of er iets voor u bij zit?

Bekijk of beluister onze podcast ‘Zitten we in een vastgoedbubbel?’ hierwww.brody.be/podcasts/.