Ontwikkelaar of aannemer, wat is het verschil?

Ze bouwen beiden woningen en hebben beiden een gigantische verantwoordelijkheid. Maar toch is er nog een groot verschil tussen aannemers en projectontwikkelaars. Dat verschil ligt ‘m in wie de opdracht geeft, en wie die uitvoert.

De projectontwikkelaar

Een projectontwikkelaar of bouwpromotor is een initiatiefnemer. Zij voeren projecten uit voor eigen risico en zijn dus verantwoordelijk voor het totaalplaatje, van financiering over ontwerp tot ontwikkeling en verkoop.

Projectontwikkelaars gaan zelf op zoek naar geschikte kavels voor hun projecten en nemen vervolgens externe partijen onder de arm om mee samen te werken voor de ontwikkeling ervan. Van architecten tot aannemers, alles wordt door de bouwpromotor gepland en geregeld.

Eens het project gelanceerd is, start ook de verkoop. Kopers kunnen hun pand binnen een project zo nog volledig naar hun hand zetten, zonder zelf op te draaien voor eventuele risico’s en zonder dat ze zelf de touwtjes in handen moeten nemen. De projectontwikkelaar is hun enige aanspreekpunt, verder hebben zij niets te maken met wat er op de werf gebeurt.

De aannemer

Aannemers zijn van een ander kaliber. Zij zijn namelijk geen initiatiefnemers, maar werken altijd in opdracht van een bouwheer. Dat kan een particulier zijn, maar bijvoorbeeld ook een bouwpromotor. Aannemers realiseren en coördineren bouwopdrachten. Ze kunnen een organiserende, adviserende of uitvoerende rol hebben: dat hangt maar net af van de opdracht die ze krijgen en de diensten die ze aanbieden.

Wil je zelf een bouwopdracht opzetten, bijvoorbeeld omdat je een grond hebt gekocht en daar een nieuwbouw op wil plaatsen, dan neem je een aannemer onder de arm. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Je kan kiezen voor een algemene aannemer. Die neemt je volledige project voor zijn rekening en maakt dus ook zelf de afspraken met onderaannemingen. Een algemeen aannemer coördineert en neemt zelf ook de nodige werkzaamheden voor zijn rekening.
  2. Een tweede optie is zelf je verschillende aannemers zoeken. Dan fungeer je zelf als coördinator tussen de partijen en maak jij zelf ook de planning op. Het voordeel hier is dat je voor elke klus verschillende offertes kan opvragen en dus zelf je puzzel van ideale leveranciers kan samenstellen.
  3. En de derde optie is het aanstellen van een bouwcoördinator. Die neemt het organisatorische deel op zich en zal de nodige aannemers aanstellen en toezicht houden op het grotere plaatje. Een bouwcoördinator werkt doorgaans zelf niet mee op de werf.

Aannemer en projectontwikkelaar, het zijn dus twee totaal verschillende rollen met elk hun eigen functie binnen een bouwproject. Bekijk de lopende projecten van ontwikkelaar Brody hier.