Deze factoren geven uw woning meerwaarde

Kent ù de factoren die de prijs van uw woning of appartement echt beïnvloeden? Na het lezen van dit artikel weet u wat effectief meerwaarde geeft. Zo optimaliseert u het rendement van uw vastgoed.

Uit een uitgebreid onderzoek van de KU Leuven blijkt waarvoor -en hoeveel- een koper extra wil betalen. Onderzoeker Roel Helgers analyseerde maar liefst 20.000 verkopen door ERA. Het is soms verrassend hoe u op een eenvoudige manier uw woning meerwaarde kan geven, en welke bijkomende investeringen minder of niet lonen.

Scoren met vastgoed dankzij goede EPC-score

Dit is duidelijk: hoe lager de energiescore (=energieverbruik uitgedrukt in kWh/m2), hoe energiezuiniger én hoe waardevoller uw woning.

Concreet voorbeeld:

Indien uw woning een EPC-score van 100-199 behaalt, is deze maar liefst 10% meer waard dan een woning met EPC 400-499! Dubbel glas maakt uw woning in dit kader 6,3% waardevoller dan enkel glas, lezen we in de onderzoeksresultaten.

Hoe komt u nu deze belangrijke EPC-score te weten? Een erkend energiedeskundige maakt het verplichte Energieprestatiecertificaat of EPC voor verkoop op, dat 10 jaar geldig blijft.

Sinds 2019 kent men hierbij -behalve een EPC-score- ook een energielabel toe. Dit energielabel vermeldt het uitstekende A+ (donkergroene kleur) tot het ondermaatse F (rood).

Energetische kenmerken worden steeds belangrijker. Gelet op de duidelijke meerwaarde van een energiezuinige woning kiezen de meeste investeerders resoluut voor nieuwbouw. De strenge eisen die gelden voor nieuwbouw vastgoed garanderen energiezuinigheid, wat goed nieuws is voor het rendement van uw investering.

TIP: Wist u trouwens dat u 50% of zelfs 100% korting op uw onroerende voorheffing krijgt, en dit gedurende 5 jaar, indien uw nieuwe woning of appartement E30 dan wel E20 haalt qua E-peil (voor bouwaanvragen sinds 2016).

Woning meerwaarde van ligging en oriëntatie: verrassende resultaten

De heilige koe van het vastgoed: het draait allemaal om een goede locatie. Dit werd nog maar eens bevestigd door de studie van de KU Leuven. Zo zorgen de nabijheid van een shoppingcentrum en cultureel centrum voor respectievelijke meerwaarden van 6,2% en 4,8%. Brody kiest voor zijn vastgoedprojecten steevast een centrale ligging en goede bereikbaarheid.

Of u nu al dan niet voorstander bent van de controversiële, nieuwe mobiscore, feit is dat de nabijheid van een supermarkt, school,… een groot voordeel is.

Ook uw buur heeft een grote invloed op de waarde van uw vastgoed. Een goede buur is volgens het gezegde meer waard dan een verre vriend. Maar een ‘grotere’ buur (10% groter dan uw eigendom) is geld waard: de verkoop van uw woning levert hierdoor 3,6% meer op.

Nog een leuk weetje: hebt u het geluk om in een ‘dreef’ te wonen, in plaats van in een gewone ‘straat’, reken alvast op 6,2% meerwaarde.

Tijd om een hardnekkige mythe de wereld uit te helpen: oriëntatie is minder belangrijk dan de meesten denken. Enkel de avondzon is relevant: een (zuid)westelijke oriëntatie zorgt voor 2,2% meerwaarde van het bewuste vastgoed. Andere windrichtingen hebben weinig invloed op de prijs van vastgoed, aldus de onderzoeker.

Buitenruimte maakt een vastgoedinvestering wel extra interessant. Voor een terras betaalt een kandidaat-koper graag 3% meer. In het nieuwbouwaanbod van Brody vindt u alvast heel wat appartementen met terras.

Levert een tweede slaapkamer op?

Benieuwd hoeveel een tweede slaapkamer méér oplevert bij verkoop?

Uit het universitaire onderzoek van 20.000 verkoopprijzen uit 2018 blijkt dat de koper dankzij die extra slaapkamer bereid is om 4% meer te betalen. Een pand met drie slaapkamers levert dan weer 6,9% meerwaarde op. Een tweede badkamer ‘boost’ de prijs met 3,9 %.

Deze bijkomende vastgoed investeringen lonen de moeite

Dit is de vraag die veel investeerders in vastgoed zich stellen: welke bijkomende investeringen lonen echt de moeite?

Investeren in een zwembad doet u vooral voor uw eigen waterpret, nu een zwembad (slechts) 2,1% meerwaarde oplevert.

Misschien kan u beter een (gas)haardvuur overwegen? Deze relatief beperkte bijkomende investering zorgt voor 4,1% meer opbrengst bij verkoop… Gezelligheid troef!

De aanwezigheid van een alarm doet een kandidaat-koper ook dieper in de buidel tasten en maar liefst gemiddeld 4,9% méér betalen.

Waardevermindering oude woningen

Dit kan geen verrassing zijn: hoe ouder een woning, hoe minder deze opbrengt. De onderzoeksresultaten leren ons dat een woning per jaar gemiddeld 0,4 procentpunt in waarde daalt. Zo is een woning van 40 jaar oud 16% minder waard geworden.

Investeren in een nieuwbouw appartement of woning zorgt ervoor dat u bij herverkoop nog steeds recent vastgoed met bijhorende verkoopwaarde bezit.

Interesse in instapklare, energiezuinige nieuwbouwprojecten met 2 slaapkamers, terras, op een prima locatie, kortom met alle waardevolle kenmerken volgens bovenstaand onderzoek? Contacteer Brody.