Vastgoedaandelen kennen een terugval van 5% in januari 2022

De beurzen kregen wereldwijd klappen in januari 2022 en de vastgoedaandelen vormden daarop geen uitzondering. Dat blijkt uit een onderzoek door de gespecialiseerde vastgoednieuwbrief Expertise News.

GPR 250-index kent een wereldwijde daling van 5%

Global Property Research meet het prestatievermogen van beursgenoteerde vastgoedbedrijven wereldwijd. Vastgoed scoort met een mooie 25,7% hoger dan het beursgemiddelde van 19,5% en een stuk hoger dan de obligaties met een index van -3,2%. In januari kenden de vastgoedaandelen echter de opvallendste terugval van niet minder dan vijf %. Een gevolg van, onder meer, de toenemende inflatie.

En niet alleen de ‘kleinere’ vastgoedbeleggers kampen met de gevolgen van de stijgende inflatie. Ook Gereglementeerde VastgoedVennootschappen delen in de klappen.

Belgische GVV’s kennen een daling van 8,3%

Een GVV is een beursgenoteerde onderneming die in verschillende gebouwen investeert om risico’s te spreiden. Aan het begin van de coronacrisis leken die GVV’s niet te lijden onder de toenemende inflatie. Integendeel, er werden topkoersen genoteerd. En toch werden de Belgische GVV’s met een verlies van ruim acht % in januari het zwaarst getroffen binnen Europa.

Deze daling zorgt voor opschudding bij investeerders over de invloed van de toegenomen inflatie op hun investeringen. De druk op de centrale banken om de rente te verhogen neemt dan ook toe. Ivan Van de Cloot legt de situatie haarfijn uit in een podcast over de macro economische analyse van het Belgisch residentieel vastgoed.

Op zoek naar een alternatieve investering die niet inflatiegevoelig is? We helpen je op weg.

vastgoedaandelen kennen een terugval van 5% in januari 2022

Investeren in bakstenen is een uitstekend alternatief

Als je ervoor kiest om te investeren in tastbaar vastgoed, dan wordt je rendement niet beïnvloed door inflatie. Als verhuurder kan je namelijk elk jaar je huurprijs verhogen door middel van de gezondheidsindex. En dat is slechts één reden om te investeren in bakstenen. Lees meer in onze nieuwsartikels of neem meteen contact op met een beleggingsadviseur.