Investeren voor beginners: is vastgoed een goed idee?

Geld op een spaarboekje levert tegenwoordig nog maar weinig op. Dus je wil er iets anders mee doen. Je wil investeren! Maar hoe dan? Beleggingen? Bitcoins? Geen paniek, er zijn makkelijkere (en veiligere) opties. Investeren in vastgoed bijvoorbeeld.

Er zijn veel mogelijkheden om te investeren: beleggen op de beurs is de bekendste, crowdfunding de hipste en vastgoed misschien wel de meest logische. Bovendien is een vastgoedinvestering in de meeste gevallen ook een goede investering, ten minste, als je het goed aanpakt. Maar met onze tips en tricks moet dat zeker lukken.

Is er nog wel voldoende vraag naar huurwoningen?

De vraag naar huurwoningen blijft zeker overeind. Sterker nog, omdat kopen voor een grote groep mensen stilaan onbetaalbaar wordt, begint de huurmarkt zelfs te groeien. Er is dus zeker ruimte voor meer huurappartementen in België.

Bovondien zijn de huurprijzen, net als de voorbije jaren, ook het afgelopen jaar blijven stijgen. Goed nieuws dus, voor je toekomstige investering!

Groot of klein?

Kleine, betaalbare huurwoningen zijn zeer gegeerd op de vastgoedmarkt. Het is dus een veilige keuze om daarop in te zetten. Appartementen met 1 of 2 slaapkamers doen het bijvoorbeeld zeer goed, zeker als ze beschikken over een terras of tuintje.

Renovatieproject of nieuwbouw?

Beginnende investeerders raden wij aan om te opteren voor een nieuwbouwappartement. Huurders willen immers het liefst een nieuwe, moderne badkamer en keuken, en het spreekt voor zich dat dat bij een nieuwbouwwoning altijd goed zit. Bovendien kan je hogere huurprijzen vragen voor nieuwbouwappartementen dan voor oudere woningen.

Ook de gemoedsrust speelt een rol. Daar waar je bij een oudere woning af en toe voor onverwachte herstelkosten kan komen te staan, weet je bij een nieuwbouwappartement dat er in de nabije toekomst geen grote kosten gemaakt hoeven te worden. En als er toch iets opduikt, kan je vaak rekenen op de tienjarige garantie.

Kies je toch voor een ouder appartement, dan kan je overwegen om zelf te renoveren. De kosten en tijdsinvestering (en dus de periode waarin je nog niet kan verhuren) daarvoor zijn echter lastig te voorspellen, waardoor het rendement van je investering op voorhand moeilijker in te schatten valt.

Locatie is key

Ook een belangrijke overweging die je moet maken is de locatie waarop je appartement zich bevindt. Net als in elk vastgoedverhaal, is voor huurders ook de locatie van het allergrootste belang. Daar moet je dus als investeerder goed op inspelen. Leefbaarheid, mobiliteit, bereikbaarheid: allemaal zaken die van niet te onderschatten belang zijn voor huurders, en dus ook voor jou.

Investeren in vastgoed is dus – zeker voor beginners – een hele interessante optie. We helpen je graag op weg!