De invloed van inflatie op je investeringen

De inflatie heeft de afgelopen maanden een flinke vlucht opwaarts genomen. En dat is niet voor iedereen even goed nieuws. Welke invloed heeft die inflatie nu op jouw investeringen? Alles hangt af van waarin je investeert. Een overzicht.

In maart 2022 steeg de inflatie naar 8,31%. Een flinke sprong, die makkelijk te verklaren is als je een kijkje neemt naar je energiefactuur. De energieprijzen zijn namelijk enorm gestegen, en dat heeft een aanzienlijke invloed op de inflatie. Maar welke invloed heeft die stijgende inflatie nu op verschillende soorten investeringen? We nemen een kijkje.

De invloed van inflatie op aandelen en obligaties

Normaalgesproken is een beetje inflatie niet slecht voor de beurzen, maar als de stijging te hoog wordt, rommelt het daar toch. Zeker als het inflatiepercentage boven de drie uitkomt, is het maar af te wachten wat het effect zal zijn. Over het algemeen lijkt het aantrekkelijk: hogere inflatie betekent hogere winsten en vaak hogere dividenden. Maar, zo werd in de geschiedenis al vaak duidelijk, aandelenkoersen kunnen snel kelderen, en dan is het uitkijken geblazen.

Beleg je gemengd, of uitsluitend in obligaties, dan moet je zeker op je hoede zijn voor te hoge inflatie. Obligaties zijn immers erg gevoelig aan de prijsstijgingen, waardoor je voor onaangename verrassingen kan komen te staan. De belangrijkste reden daarvoor: het geld dat je in je obligaties stopt, is op het moment waarop je het terugkrijgt minder waard dan voorheen. Want de prijzen zijn gestegen, dus je kan er minder mee kopen.

De invloed van inflatie op je spaarboekje

Dat de rente op spaarboekjes tegenwoordig verwaarloosbaar is, dat hoeven we je niet te vertellen. Maar als de inflatie stijgt, is dat nog slechter nieuws voor wie graag kiest voor de klassieke veiligheid van de spaarrekening. De prijzen stijgen, waardoor je koopkracht vermindert, en je geld aan het einde van de rit minder waard is, dan toen je het opzij zette. De hoge inflatie is dus hoegenaamd geen goed nieuws voor de liefhebbers van spaarboekjes.

De invloed van inflatie op je vastgoedinvestering

Het veiligst ben je nog steeds met vastgoedinvesteringen. Als je een eigen woning of appartement koopt om te verhuren, dan wordt je rendement namelijk niet beïnvloed door inflatie. Dat heeft twee redenen: de indexatie van huurprijzen en de evolutie van de waarde van je vastgoed.

Als verhuurder kan je jaarlijks je huurprijs indexeren. Dat betekent dat je de prijs kan verhogen met een percentage dat berekend wordt aan de hand van de gezondheidsindex, die dan weer samenhangt met de inflatie.

Een bijkomend voordeel is dat de waarde van je onroerend goed meestijgt met de rest van de prijzen. Die meerwaarde is dus een onbetwist voordeel van inflatie voor vastgoedinvesteerders.

Benieuwd of zo’n investering, die ook bij een stijgende inflatie stabiel blijft, iets voor jou is? We vertellen het je graag!