Investeren in vastgoed: kies je voor een appartement of een huis?

Investeren in vastgoed is een veilige keuze, daar is iedereen het over eens. Gunstige rentevoeten zorgen voor een mooi rendement, en er zijn minder risico’s aan verbonden dan bijvoorbeeld aan het investeren in aandelen. Maar in welk soort vastgoed investeer je dan best? Kies je voor een huis of een appartement? En waar moet je rekening mee houden als je die keuze maakt? We leggen het je uit.

De keuze tussen een huis of een appartement hangt af van verschillende factoren. De aankoopprijs is een factor waar je rekening mee kan houden, maar ook de onderhoudskosten, de huurprijs en de vraag op de huurdersmarkt moet je meenemen in je overweging.

Waarom investeren in een huis?

Huizen zijn een minder populaire investering dan appartementen, en dat heeft veel te maken met de kosten. De aankoopprijs van een huis ligt meestal hoger dan die van een appartement, maar daarnaast vraagt een huis ook meer onderhoud. Bovendien is de vraag naar huizen op de huurmarkt een stukje lager dan de vraag naar één- of tweeslaapkamerappartementen.

Daar staat tegenover dat je voor een huis een hogere huurprijs kan vragen dan voor een appartement, en dat een huis doorgaans langer verhuurd blijft dan bijvoorbeeld een appartement of studio. Meestal is het sop – de hogere huurprijs en de langdurige zekerheid – de kolen – de extra kosten bij aankoop – niet waard, dus die (financiële) afweging moet je zeker maken voor je de knoop doorhakt.

Waarom investeren in een appartement? 

Appartementen zijn erg populair bij investeerders. Logisch, want de kosten liggen, vergeleken met huizen, laag, en de vraag ernaar is erg groot. Zeker in of vlak bij steden, of aan zee. En met de vraag stijgen ook de prijzen. De gemiddelde huur voor appartementen steeg in 2020 met 42 euro per maand. Voor appartementen met terras was dat zelfs 53 euro.

Welk appartement zorgt voor het beste rendement?

Kies je voor een appartement, dan kies je het best voor een appartement dat goed in orde is – op het vlak van energiegebruik, bijvoorbeeld, om extra kosten en lagere huurprijzen te vermijden. Zorg voor een appartement dat groot genoeg is voor een koppel of een jong gezin, maar ook weer niet té groot. Want hoe groter je appartement, hoe hoger de kosten, en hoe lager dus je rendement.

Ook extra’s als een tuin, terras of parkeerplaats zorgen ervoor dat je appartement aantrekkelijker wordt voor huurders, en dat je dus een hogere huurprijs kan vragen.

Op zoek naar hét ideale investeerdersappartement? Misschien kunnen wij je helpen!

Gratis informatiebrochure over investeren in vastgoed

Alles wat u wilt weten over investeren in vastgoed hebben we gebundeld in een handige informatiebrochure.

mockup whitepaper investeren in vastgoed