Hoe bepaal je de juiste huurprijs?

Meer en meer mensen kopen een appartement als investering. Een pand verhuren levert immers een aantrekkelijk rendement op. Maar om dat waar te maken, moet je het natuurlijk wel zo snel mogelijk verhuurd krijgen, en je wil natuurlijk ook niet té weinig huur vragen. De huurprijs bepalen blijkt een moeilijke evenwichtsoefening, maar we helpen je op weg.

In België hoef je je als verhuurder niet aan bepaalde regels te houden als het gaat om de huurprijs. Vraag je dan een zo hoog mogelijke prijs, want hoe hoger je huurprijs, hoe hoger het rendement? Helaas, zo eenvoudig is het niet. Je hebt niets aan een hoge huurprijs, als je appartement maandenlang leeg staat. Je moet dus rekening houden met vraag en aanbod.

De markt verkennen

Een goede eerste stap is het verkennen van de markt. Op immosites en in je buurt kan je op zoek gaan naar gelijkaardige appartementen als die van jou, om zo een idee te krijgen van gangbare prijzen. Bij het selecteren van die gelijkaardige panden, hou je best rekening met de volgende elementen, die stuk voor stuk mee de prijs van een huurwoning of -appartement bepalen.

1. De locatie

Op nummer 1 staat met stip de locatie. Bevindt je pand zich in een drukbezocht centrum? Dan kan je een hogere prijs vragen dan in een dorpje dat niet zo goed in de markt ligt. Ook binnen eenzelfde gemeente kunnen de prijzen behoorlijk schipperen, naargelang de faciliteiten in de buurt. Denk dan maar aan bereikbaarheid via autostrades of met het openbaar vervoer, of de aanwezigheid van scholen.

2. Het type woning en de oppervlakte ervan

Ook dit is een logische factor: de oppervlakte van je woning. Het spreekt voor zich dat je voor een vrijstaande woning een hogere prijs kan vragen dan voor een studio op dezelfde locatie. Zit er een parkeerplek in de huur inbegrepen? Dan heeft ook dat invloed op de prijs, tenminste, als het gaat om een buurt waar het anders moeilijk kan zijn om je auto kwijt te raken.

3. Is de woning in goede staat?

Een nieuwbouwappartement dat voorzien is van alle nieuwste snufjes, ligt waarschijnlijk beter in de markt dan een oudere woning waar onverwachte problemen op de loer liggen. En dat laat zich merken in de huurprijs.

4. Het aantal slaapkamers

Hoe meer slaapkamers, hoe meer mogelijkheden en dus meestal ook hoe hoger de huurprijs die je kan vragen.

5. Buitenruimte

Tuinen zijn erg gegeerd bij huurders, net als terrassen. Als je die troeven aan je lijstje kan toevoegen, mag je dus ook de prijs weer een stukje omhoog trekken.

6. De faciliteiten en het gebouw

Als je een appartement verhuurt, speelt ook de staat van het gebouw mee. Is er een lift, dan moet jij daar als eigenaar waarschijnlijk ook meer vaste kosten voor betalen, die je gerust mag doorrekenen in je huurprijs. Heb je een penthouse met een fantastisch uitzicht? Dan kan jij daar waarschijnlijk meer voor vragen dan de eigenaar van het appartement twee verdiepingen daaronder. Als je daarentegen op de hoogste verdieping zit, maar je kijkt op een blinde muur, heb je minder geluk.

7. EPC-waarde

Huurders staan zelf in voor hun energiekosten, en dus zullen ze er waarschijnlijk op letten dat de woning energiezuinig is. Als jij een goede EPC-waarde kan voorleggen, heb je dus alweer een voordeel in handen dat een hogere huurprijs kan verantwoorden.

En het kadastraal inkomen dan?

In theorie is het kadastraal inkomen van een woning berekend op de geschatte huurwaarde. Maar daar wordt eigenlijk geen rekening meer mee gehouden, omdat die waarde in sommige gevallen erg ver van een realistische huurprijs ligt. Dat getal mag je dus helemaal vergeten als je je prijs gaat bepalen.

Gratis: de huurschatter

Ben je nog steeds niet zeker hoe je nu het best begint aan die prijszetting? Dan heeft de Vlaamse Overheid de oplossing. Op Huurschatter.be kan je een simulatie krijgen van je huurprijs, op basis van verschillende gegevens en parameters. Deze tool wordt elk jaar bijgewerkt om mee te blijven met de huidige markt.

Nog op zoek naar een eigen investeringspand? Contacteer ons!