Locatie v.s. prijs van een nieuwbouwappartement

Koop een nieuwbouwappartement in Sint-Truiden centrum en je betaalt de absolute hoofdprijs. Koop exact hetzelfde appartement maar dan in Borgloon en je betaalt een heel pak minder. Hoe komt dat? En hoe krijg je waar voor je geld, zonder in the middle of nowhere terecht te komen?

De locatie bepaalt de prijs

“Location, location, location” is het credo van elke makelaar: locatie heeft een waanzinnige invloed op de prijs van een (nieuwe) woning. Als je de kostprijs van een woning bekijkt, kan je die namelijk opsplitsen in twee delen: de constructiekost en de grondprijs. En die grondprijs, die wordt grotendeels bepaald door waar de grond precies ligt.

Waarom kost de ene locatie meer dan de andere?

Er zijn heel dure regio’s, en heel goedkope regio’s. De duurste appartementen vind je in Knokke-Heist, Wezenbeek-Oppem en Elsene, de goedkoopste in Charleroi. Die verschillen ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.

Natuurlijk geldt ook op de woningmarkt de wet van vraag en aanbod: wanneer de vraag naar woningen op een bepaalde locatie hoger is dan het aanbod, stijgt de prijs.

In het algemeen zijn grote steden (en hun rand) vaak duurder dan kleinere dorpen. Bereikbaarheid speelt daarin een grote rol, net als de nabijheid van werkgelegenheden, scholen, horeca, winkels en andere handige faciliteiten.

Daarnaast kunnen ook andere omgevingsfactoren invloed hebben: rond een spoorweg of vlak naast een drukke autosnelweg liggen de prijzen allicht iets lager dan in rustigere buurten.

Waar krijg je waar voor je geld?

Al deze invloeden zorgen ervoor dat je je op een gegeven moment kan gaan afvragen of een bepaalde locatie je die meerprijs wel waard is. Kan je niet op een andere manier genieten van de troeven van een bepaalde buurt, zonder meteen de hoofdprijs te moeten betalen? Overweeg dus zeker ook de volgende mogelijkheden:

1. Neem eens een kijkje bij de buren

In de schaduw van de grote centrumsteden liggen heel wat kleinere steden. Die zijn minder populair, maar beschikken meestal over gelijkaardige troeven, denk aan horeca, scholen en cultuurcentra. Bovendien zijn de grotere steden van hieruit vlakbij en makkelijk bereikbaar. Zo profiteer je van lagere vastgoedprijzen, zonder in te boeten aan comfort.

2. Ga voor opkomende buurten

Heel wat buurten en gemeenten die nu nog niet echt in trek zijn, hebben wel potentieel. Bijvoorbeeld omdat er plannen zijn om meer groen aan te leggen, of prestigieuze projecten op te starten. Als je die buurten kan ontdekken, en je handelt snel, kan je nog profiteren van de voorlopig mindere reputatie van de buurt, voor de prijzen dankzij de nieuwe ontwikkelingen de hoogte in schieten.

Ben je op zoek naar een appartement in een prettige buurt, maar wil je je niet blauw betalen aan locatie alleen? Bekijk onze projecten hier!