Investeren in assistentiewoningen: het grijze goud

Ervaren vastgoedbeleggers hebben de opportuniteiten van assistentiewoningen al enige tijd ontdekt. Weet u waar zij op letten bij hun investering in dit specifieke vastgoed?

1.    Daarom zijn assistentiewoningen het grijze goud

Wie slim is, houdt rekening met veranderingen en doet er zelfs voordeel mee.

Vergrijzing betekent dat onze bevolkingssamenstelling wijzigt: het aandeel ouderen in de bevolking stijgt. Deze vergrijzing zal -aldus het Federaal Planbureau- de komende jaren nog toenemen in België, totdat meer dan 1 op 4 personen 67 jaar of ouder is. Dat is een gunstige demografische evolutie voor een specifiek segment van de vastgoedmarkt.

De actieve ‘seniors’ willen immers een woonst die vrijheid en comfort combineert, een thuis waar ze levenslang van kunnen genieten dankzij de faciliteiten.

Assistentiewoningen zijn ideaal voor deze grote doelgroep en daarom een interessante belegging. Kenners noemen deze assistentiewoningen dan ook ‘het grijze goud’. Hierop letten zij nog meer bij hun belegging in vastgoed:

2.    Assistentiewoning: rendement als echte argument

Cijfers zeggen meer dan duizend woorden. Het rendement is altijd het doorslaggevende argument bij beleggen in vastgoed.

Voor assistentiewoningen gaan ze bij Brody uit van een realistisch nettorendement van 4,59% tot 8,91%.

Dit hoge rendement is niet enkel voor ervaren beleggers weggelegd. Ook u kan uw belegging optimaal laten renderen door volgende vuistregels in acht te nemen:

3.    Fiscale gunstmaatregelen voor assistentiewoning

Vergeet de fiscale gunstmaatregelen niet. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: de overheid geeft diegenen die beleggen in een assistentiewoning een dubbel geschenk. Hierdoor neemt het rendement op assistentiewoningen een hoge vlucht.

  • Gunstmaatregel 1: verlaagd BTW-tarief

Deze gunstmaatregel ervaart u als investeerder al bij de aankoop van een erkende assistentiewoning. Het B.T.W.-tarief bedraagt slechts 12% (in plaats van de gebruikelijke 21% op de constructiewaarde). Dit is een besparing van maar liefst 9%.

  • Gunstmaatregel 2: vrijstelling van onroerende voorheffing

Wie eigenaar is van vastgoed, moet normaal jaarlijks onroerende voorheffing (soms ‘grondlasten’ genaamd) betalen. Niet zo bij assistentiewoningen! Wie investeert in een assistentiewoning moet helemaal géén onroerende voorheffing betalen. Dit levert jaar na jaar een flinke kostenbesparing op en dus een hoger rendement.

4.    Zo herkent u een echte assistentiewoning

Om van deze financiële stimuli te kunnen genieten, moet het wel om een erkende assistentiewoning gaan. Via voorgaande link vindt u de wettelijke minimumvereisten, onder andere op gebied van toegankelijkheid. De benaming ‘serviceflat’ wordt vaak gebruikt maar garandeert niet dat het om een erkende assistentiewoning gaat.

Bij BRODY voldoen de assistentiewoningen niet alleen aan alle wettelijke normen, ze gaan nog een stapje verder. BRODY stelt hoge eisen op elk gebied: de gunstige locatie van de assistentiewoningen is grondig bestudeerd, architectuur en materiaal zijn van hoge kwaliteit, terwijl de prijs-kwaliteitsverhouding prima blijft.

5.    Zorgeloze verhuurder en huurder

Ervaren vastgoedbeleggers appreciëren de zorgeloosheid van hun investering in assistentiewoningen:

  • Levenslange huurder zorgt voor stabiele ROI: de huurder kan blijven, zelfs al vergroot de persoonlijke zorgbehoefte met de jaren
  • Geen zorgen over onderhoud tuin en gemeenschappelijke ruimtes
  • Gunstige demografische evolutie: vergrijzing vergroot de vraag
  • Nieuwbouw met bescherming van de Wet Breyne bij BRODY

Een tevreden bewoner is eveneens erg belangrijk. Bewoners van assistentiewoningen gerealiseerd door BRODY kunnen levenslang zorgeloos genieten in een architecturaal pareltje. Mede dankzij de professionele diensten en zorg via Assist, op het moment en in de mate dat zij dit wensen.

Voor ons biedt deze assistentiewoning het beste van beide werelden. De vrijheid en onafhankelijkheid van onze prachtig vormgegeven, persoonlijke thuis. Maar we profiteren ook van de heerlijke maaltijden van onze traiteur, net als van het aangename gemeenschappelijke groen en de gezellige ruimtes. Zonder die te moeten onderhouden! En we weten dat we hier altijd comfortabel kunnen blijven wonen: alle mogelijke comfort- en zorgdiensten zijn slechts een gesprekje met onze woonassistent Melanie van ons verwijderd.

Anita (73 jaar) en Pierre (75 jaar) uit Antwerpen, eigenaars-bewoners

En wat vindt de professionele belegger van zijn investering in een assistentiewoning?

Investeren in assistentiewoningen is voor mij een beredeneerde belegging, die inspeelt op een groeiende vraag. Een unieke vorm van gegarandeerd rendement, dankzij de kwaliteit van zowel de woon- als de zorgcomponent. Deze combinatie vond ik na een gesprek met de specialisten van BRODY.”

Marc V. (54 jaar), investeerder