Hoe herken je een goede vastgoedinvestering: 6 aandachtspunten

Als je het goed aanpakt, kan een vastgoedinvestering een schot in de roos zijn. Een vast rendement en weinig zorgen maken het kopen van een appartement om te verhuren, tot een aantrekkelijke investering. Maar het kan ook mislopen, als je zonder voorkennis te werk gaat. Deze 6 aandachtspunten helpen je een goede vastgoedinvestering herkennen.

Wat een goede (en dus rendabele) vastgoedinvestering is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het is dus niet eenvoudig om net dat pand te vinden dat jou, met een minimum aan kosten en zorgen, een maximaal rendement oplevert. Deze aandachtspunten helpen je om net dat brokje goud in de razendsnelle vastgoedmarkt te vinden: jouw ideale vastgoedinvestering.

1. Je vindt alles wat je nodig hebt op wandel- of fietsafstand

Het ideale appartement om te verhuren, bevindt zich op een beperkte afstand van want mensen belangrijk vinden: supermarkten zijn een must, maar ook horeca, cultuurgelegenheden en natuurlijk ook scholen zijn van belang. Hoe dichter bij de belangrijkste faciliteiten, hoe aantrekkelijker je appartement wordt voor huurders.

2. Er is weinig leegstand in de buurt

Hou de vastgoedmarkt van de beoogde buurt een tijdlang in de gaten. Zijn appartementen die op de huurmarkt worden aangeboden, meteen weer weg? Dan zit je goed. Blijven panden maandenlang online staan? Dan is het misschien slimmer om het elders te zoeken.

3. Het appartement is doorsnee

Om zo weinig mogelijk risico te lopen, is het belangrijk om een pand te kiezen dat geschikt is voor het overgrote deel van de huurders. Een exclusief pand in een specifieke stijl, daar is misschien wel een publiek voor, maar die groep is klein. De kans is dus groter dat je appartement langer leeg staat, en je rendement keldert. Ook uitzonderlijk grote of net piepkleine appartementen zijn minder in trek dan de gemiddelde variant. Met een appartement met twee slaapkamers, zit je dus veel veiliger.

4. De woning voldoet aan de meest recente kwaliteitseisen

Je hebt verplichtingen als verhuurder, en een daarvan is dat je woning of appartement voldoet aan de woningskwaliteitsnormen. Die normen gaan over de stabiliteit, maar ook over elektrische installaties, trappen, rookmelders, energieverbruik en vocht. Als je als verhuurder nog verschillende zaken moet aanpakken voor de woning huurklaar is, kunnen de kosten hoog oplopen.

Op dit vlak is het het verstandigst om te kiezen voor een nieuwbouwwoning, aangezien die een minimale epc-waarde hebben en voldoen aan de meest recente eisen.

5. Het appartement is bestand tegen de tand des tijds

Als je mikt op een langetermijninvestering, is het belangrijk dat je niet binnen enkele jaren voor grote renovatiewerken komt te staan. Want wil je renoveren als verhuurder, komt daar behoorlijk wat extra administratie bij kijken. Bovendien is het niet eenvoudig (en ook niet aan te raden) om een huurcontract te verbreken, als je huurder tijdens de werken niet in de woning kan blijven.

6. De huurprijzen in de omgeving zijn optimaal

Vergelijk de huurprijzen in de omgeving waar je wil kopen eens met de omliggende buurten en gemeenten. Waar kan je welke prijzen vragen? En zijn die in lijn met de aankoopprijzen? Op die manier kan je op zoek naar de buurt die jou het aanlokkelijkste rendement oplevert.

En ten slotte is het ook aan te raden om op zoek te gaan naar een upcoming buurt, zodat je investering ook nog eens voor meerwaarde zorgt als je het pand weer verkoopt.

Benieuwd of onze appartementen aan die vereisten voldoen? Ontdek het hier!