Hoe bepaal je de waarde van je woning?

De prijzen voor huizen en appartementen lijken onophoudelijk te stijgen. Maar dat betekent niet dat je zomaar eender welke vraagprijs op je woning kan plakken. De waarde van een huis of appartement hangt af van een combinatie van uiteenlopende factoren, en die waarde bepalen, is helaas geen exacte wetenschap. Om toch een idee te krijgen kan je een schatting aanvragen bij een expert, of zelf aan het rekenen slaan.

Om de waarde van je woning te berekenen, kan je op verschillende manieren aan de slag gaan. Je kan het zelf doen, aan de hand van de ouderdom, grondprijs en staat van de woning, of op basis van de prijzen in de buurt, of je kan een expert inschakelen.

Het belangrijkst is dat je onthoudt dat het altijd om een schatting gaat, en dat er maar één iemand is die de uiteindelijke waarde van je pand bepaalt: de koper.

Welke factoren spelen mee bij de waardebepaling?

De waarde van je huis is niet alleen afhankelijk van het aantal kamers en de grootte van het perceel, integendeel. Er zijn talloze factoren die meespelen. Dit zijn de belangrijkste elementen:

  • De ligging van je woning
  • Het bouwjaar en de staat waarin je pand verkeert
  • Zijn er significante renovaties uitgevoerd? En zijn deze allemaal vergund?
  • Gaat het om een gesloten, halfopen of open bebouwing?
  • Is de woning energiezuinig?

Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden als je zelf aan het schatten gaat. Hou dit lijstje dus zeker bij de hand als je op zoek gaat naar vergelijkbare woningen op de markt.

Zelf een schatting maken

Om een zo realistisch mogelijke waardebepaling te maken, moet je op zoek naar andere woningen in jouw regio, die vergelijkbaar zijn met de jouwe. Hou daarbij rekening met het soort bebouwing, de totale oppervlakte, de afwerking, de ouderdom en de staat van het huis. Door vraagprijzen van gelijkaardige woningen in de buurt met elkaar te vergelijken, kan je een onderbouwde schatting maken van de prijsvork waarin je terecht zal komen.

Als er weinig gelijkaardige woningen te vinden zijn, kan je aan de hand van de zoekertjes uit je streek ook de gemiddelde prijs per vierkante meter berekenen. Dat doe je door de prijs te delen door de totale bewoonbare oppervlakte. De gemiddelde prijs per vierkante meter van alle woningen die je tegenkomt, vermenigvuldig je dan met de oppervlakte van je eigen woning om een idee te krijgen van de waarde ervan.

Heb je een recente woning? Dan is het kadastraal inkomen ook nog een handig hulpmiddel. Recente woningen uit de buurt met hetzelfde KI zouden dan ongeveer in dezelfde prijsklasse als de jouwe moeten liggen.

De waarde van je woning laten bepalen

Wil je niet zelf beginnen rekenen, dan kan je twee dingen doen. De eerste manier is een waardebepaling met een online tool. In zo’n tool kan je verschillende gegevens invullen (hoe meer gegevens, hoe beter de schatting zal zijn), waarna de software die gegevens verwerkt en vergelijkt met andere panden, en zo tot een onderbouwde richtprijs komt.

Daarnaast kan je ook beroep doen op een expert. Landmeters, architecten, makelaars, notarissen: ze kunnen je allemaal verder helpen. Houd er daarbij wel rekening mee dat bijvoorbeeld een makelaar misschien een iets gunstigere schatting zal afleveren om jou te overhalen de verkoop uit handen te geven. Als je dat niet wil, neem je beter een onafhankelijke expert onder de arm. Ga zeker op zoek naar een expert uit je eigen regio, aangezien die het best op de hoogte zijn van de markt in de buurt.

Staat je woning ondertussen te pronken op de markt en ben je op zoek naar een nieuwe stek? Neem dan zeker hier eens een kijkje!