Wat betekent de renovatieplicht naar energielabel D voor wie een woning koopt na 1 januari 2023?

Wie in 2023 of later een woning koopt met een energielabel E of F, is verplicht om die energiescore binnen de vijf jaar te verhogen naar label D en dat is voor velen een uitdaging. Er zijn namelijk nog heel wat woningen met een te lage energiescore en dergelijke renovatiekosten zijn niet min. Ontsnap jij nog aan de renovatieplicht naar energielabel D?

Is een energieprestatiecertificaat verplicht bij verkoop of verhuur?

Als je een huis, een appartement, een studio verkoopt of verhuurt, dan moet je een EPC attest kunnen voorleggen met een EPC-label. Bezit je een verouderd EPC attest van voor 2019? Dan ben je verplicht om een nieuw certificaat te laten opmaken. Een woning met score A+ is het meest energiezuinig en een woning met label F is het minst energiezuinig.

Het energielabel bepaalt de échte kost van je vastgoedinvestering

De stijgende rentevoeten en de hoge vastgoedprijzen maken het voor heel wat mensen onmogelijk om een moderne woning aan te kopen. Ze laten zich verleiden door een oudere woning met een relatief lage aankoopprijs en ze houden geen rekening met de bijkomende kosten op de (middel)lange termijn.

Alles begint met een uitstekende isolatie

Het heeft geen enkele zin om te investeren in een warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen… als je woning slecht geïsoleerd is. Een uitstekende dak- en muurisolatie zijn dan ook cruciaal, net als driedubbele beglazing.

Hoeveel kost het om je woning te isoleren?

Bij oudere woningen moet je vaak het volledige dak vervangen of een nieuwe gevelbekleding voorzien om te kunnen isoleren. Door onder meer de stijgende prijzen van de bouwmaterialen en de indexering van de lonen is daar een aanzienlijk prijskaartje aan verbonden. “Voor een rijhuis met een dak van 100 m² betaal je 6 à 7000 euro om het dak te isoleren. Als je bijkomende dakwerken moet uitvoeren, loopt dat al gauw op tot 12.000 euro of 15.000 euro.” waarschuwt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie.

Riskeer je een boete als je niet voldoet aan de nieuwe epc eisen?

Wie vanaf 1 januari 2023 een verblijf koopt met een energiescore E of F, moet zijn/haar woning binnen de vijf jaar onder handen nemen. Wie de renovatieplicht naar energielabel D niet naleeft riskeert een flinke boete.

Kom ik in aanmerking voor een renovatiepremie?

Ben je genoodzaakt om je woning te verbouwen om aan de nieuwe energieprestatienormen te voldoen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een renovatiepremie en een renteloze verbouwlening. De voorwaarden voor het bekomen van dit financieel voordeel vind je hier.

Beter voorkomen dan genezen: Investeer nu in nieuwbouwvastgoed

De isolatieplicht is geen probleem voor verhuurders van nieuwbouwbouw. Bij de bouw van een nieuwbouwproject wordt sowieso rekening gehouden met de hoogste eisen op vlak van energie-efficiëntie. Dat resulteert in een laag energiepeil, een betaalbare energiefactuur en gemoedsrust voor x-aantal jaren. Contacteer ons nu!