Isolatieplicht geen probleem voor verhuurders nieuwbouw

Veel verhuurders moeten dringend in actie schieten, en een aannemer cont(r)acteren. Vanaf 1 januari 2020 is de overheid immers genadeloos voor inbreuken op de isolatieplicht. Voldoet uw woning of appartement niet, dan mag u niet meer verhuren. De kosten kunnen duizelingwekkend hoog oplopen. Vandaar dat veel investeerders in vastgoed massaal naar nieuwbouw vastgoed uitkijken. Maak zelf de afweging na dit artikel gelezen te hebben.

Wettelijke verplichting tot isoleren bij verhuur

Binnen enkele maanden is het zover. Vanaf 2020 straft men onvoldoende geïsoleerde daken en/of ramen onverbiddelijk af. Controles zullen bovendien veelvuldig voorkomen. Elke huurder kan namelijk dergelijke woningcontrole zelf aanvragen.

Huurinkomsten dreigen weg te vallen, en zelfs terugbetaald te moeten worden. Dit wegens ongeschiktheid van de woning of het appartement. Boetes en zelfs gevangenisstraffen hangen verhuurders boven het hoofd, dit alles in naam van ecologie en bescherming van huurders.

Er gelden -terecht- minimale wettelijke kwaliteitsvereisten voor huurwoningen, ook op het gebied van isolatie. Sinds 2015 bedraagt de minimumisolatienorm voor alle woningen  0,75 m²K/W R-waarde. Is voorgaande norm eerder technisch, dan is het volgende voor iedereen duidelijk. Een onvoldoende geïsoleerd dak resulteert vanaf 2020 in 9 tot 15 strafpunten, en bijgevolg de ongeschiktheid voor verhuur.

Belangrijk voor de eigenaars van een appartement: Ook al ligt uw appartement niet rechtstreeks onder dit dak, toch krijgt u evenveel strafpunten.

Niet enkel het dak moet goed geïsoleerd zijn. Op ramen met enkel glas staan 9 strafpunten. Vanaf 2023 wordt men trouwens nog strenger voor enkel glas. Onmiddellijke ongeschiktheid is dan het gevolg.

Wat dergelijke ongeschiktheid betekent voor verhuurders ontdekt u hieronder. U zal onaangenaam verrast zijn…

Zware sancties bij onvoldoende isolatie woning

U neemt deze isolatieplicht maar best serieus. Een ongeschiktheidsverklaring heeft immers verstrekkende gevolgen. De woning of het appartement is sowieso niet meer geschikt voor verdere verhuur. De verhuurder riskeert echter ook om de in het verleden ontvangen huurgelden terug te moeten betalen. Een serieuze streep door de rekening.

Dan volgt nog de jaarlijkse heffing door de overheid. Een gemeentelijke of gewestelijke belasting voor ongeschikte woningen.

Last but not least is er het strafrechtelijke luik: een verhuurder kan een geldboete of zelfs een gevangenisstraf oplopen indien deze een ongeschikte woning verhuurt.

Uw huurder kan bovendien zelf initiatief nemen en bij de gemeente een onderzoek naar uw woning of appartement aanvragen.

Hoog tijd dus om uw opbrengsteigendom te laten onderzoeken en voldoende te isoleren. Tijd om uit te kijken naar een nieuwbouw appartement dat uw huuropbrengsten zeker veilig stelt.

Op zoek naar aannemers

Offertes voor isolatie en dergelijke opvragen, deze (uiteindelijk) bekomen en allemaal vergelijken. U weet dat daar heel wat tijd en werk in kruipt.

Maar de grootste uitdaging is ongetwijfeld een goede aannemer vinden mét plaats in zijn orderboekje en agenda voor deze laatste maanden van 2019. Bovendien mogen regen, wind en vrieskou geen roet in het eten gooien.

Veel succes in elk geval met de zoektocht naar een professional die tijdig uw dak en ramen komt isoleren of vervangen. De kosten van dergelijke investering moet men eveneens in overweging nemen.

Verhoogde belangstelling voor nieuwbouw vastgoed

Investeren in isolatie om uw vastgoed (voorlopig) in orde te hebben, of meteen in normconform nieuwbouw vastgoed. Deze beslissing moeten veel eigenaars momenteel nemen.

Toch liever nieuwbouw, zodat u zeker bent van kwaliteit, energiezuinigheid én gemoedsrust? U bent niet alleen. De strengere normen zorgen voor een verhoogde belangstelling voor nieuwbouw appartementen en woningegn.

De instapklare nieuwbouwprojecten van Brody voldoen in elk geval aan alle normen én zijn een streling voor het oog. Contacteer de vastgoedspecialisten van Brody vandaag nog voor uw investering in vastgoed met zeker rendement.