Een eigen tuin, is dat onmogelijk voor senioren?

Een tuin is een geschenk uit de hemel voor wie af en toe tussen het groen wil vertoeven en de zon op z’n gezicht wil voelen. Maar een tuin vergt ook onderhoud, en in de herfst van je leven wordt het moeilijker om je eigen paradijsje netjes en leefbaar te houden. Maar kan je dan als senior nooit meer genieten van het groen? Zo erg is het gelukkig niet.

Niet alleen een woning, maar ook de tuin onderhouden vraagt behoorlijk wat tijd en energie. Bovendien is het fysiek vaak uitdagend werk. Het is dan ook de voornaamste reden waarom senioren hun vertrouwde thuis achterlaten en kleinere, makkelijker te onderhouden oorden opzoeken. Maar dat wil niet zeggen dat ze daarom ook hun tuin moeten opgeven.

Van groen naar grijs? Niet noodzakelijk!

Als je je hele leven lang hebt kunnen genieten van een eigen tuin, en je in het groen hebt kunnen begeven op de momenten waarop je dat het meest nodig had, is het een grote stap om te verhuizen naar een flatgebouw of een assistentiewoning. Die associëren we namelijk maar al te vaak met een verzameling grote, grijze blokken rond een drukke parking.

Gelukkig hoeft dat beeld niet te kloppen. Want steeds vaker worden (nieuwbouw)assistentiewoningen opgebouwd rond een grote, groene zone, waar je als senior naar hartenlust in kan vertoeven.

Een serviceflat met tuin én onderhoud

En dat zonder dat je er zelf ook maar een vinger voor uit hoeft te steken. Het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin wordt namelijk voor de senioren verzorgd. Dat betekent dat jij geen onkruid meer hoeft te wieden, geen gras meer hoeft te maaien en geen haag meer hoeft te snoeien. Het enige dat overblijft? Genieten van de natuur!

Ook de andere gemeenschappelijke delen, denk maar aan de gang, de cafetaria en de lift, worden voor jou onderhouden. Zodat er meer tijd overblijft voor de leuke dingen in het leven. Een aperitiefje met de buren? Een boek lezen op een bankje? Genieten van de zon? Een wandeling rond het gebouw? Het kan allemaal vanuit de voordeur van je eigen assistentiewoning. Je geniet dus als senior van alle voordelen van een tuin, zonder ook maar één nadeel.

Toch meer privacy nodig?

Heb je toch meer nood aan privacy, of wil je toch ook zélf een beetje de handen uit de mouwen steken? Als je kiest voor een privéterras of -tuin heb je – naast de gemeenschappelijke tuin – ook je eigen stukje paradijs, waar je je groene vingers op kan loslaten.

Eens een kijkje komen nemen bij zo’n assistentiewoning in het groen? Dat kan in Boortmeerbeek!