Assistentiewoning populairste woonvorm bij senioren

Een assistentiewoning, ook wel serviceflat genoemd, is de populairste woonoplossing voor later. Dat blijkt uit een studie van Woonzorgweb bij de start van de Covid-19 crisis.

38% kiest voor een assistentiewoning

Senioren die nog zelfstandig kunnen wonen kiezen steeds meer voor het comfort van een erkende assistentiewoning. Zo’n woning is volledig aangepast aan de noden van het ouder worden. Zo vind je onder meer handgrepen in het toilet en in de douche. Vervolgens is de woonassistent 24/24 bereikbaar via een oproepsysteem én kan je gebruik maken van optionele diensten aan huis. Naast dit alles geniet je van privacy in je eigen appartement. Een belangrijke factor, zo blijkt. 37% denkt namelijk na over dagelijkse thuisverpleging. Terwijl slechts 13% geneigd is om voor een woonzorgcentrum te kiezen.

Ouderenzorg voor actieve 65-plussers

Verder is de leeftijd waarop de Vlaming naar een moderne assistentiewoning verhuist nog steeds te hoog. 35% denkt pas op 80-jarige leeftijd beroep te moeten doen op ouderenzorg. 25% geeft zelfs aan tot zijn/haar 85ste levensjaar te willen wachten. En niet meer dan 5% gaat op z’n 65ste op zoek naar een alternatieve woonoplossing.

Het Internet is onze nummer 1 informatiebron

De helft van de 1623 deelnemers aan de enquête informeert zich online over ouderenzorg. 22% vraagt de huisdokter om advies en 14% klopt aan bij vrienden en familie. Het is belangrijk om je goed te informeren over de mogelijkheden in jouw situatie. Wij geven dan ook graag advies op maat.

We willen dicht bij de kinderen wonen

De ligging bepaalt de vastgoedprijzen en dat zie je terug in de cijfers. Voor 29% van de woningzoekers is de locatie het belangrijkste selectiecriterium, gevolgd door 23% met een oog op de kostprijs. Kwalitatief betaalbaar wonen is waar de assistentiewoningen van Brody voor staan.

De liefde gaat door de maag

Ook niet onbelangrijk is de kwaliteit van het eten. Maar liefst 47% geeft dit aan als een onmisbare factor. Verder hecht 20% belang aan de aangeboden diensten en 16% vindt een veilige infrastructuur van essentieel belang.

We nemen de beslissing niet alleen

1 op 2 neemt een woonbeslissing in samenspraak met de echtgenoot. 35% van de deelnemers vraagt de mening van de kinderen.

Alternatieve woonvormen

Driekwart van de ondervraagden zijn 50-plussers. Woonzorg is dus voor sommigen geen ver-van-mijn-bed-show meer. Zo verwacht 30% alternatieve woonvormen binnen dit en 20 jaar. Bovendien is 28% zich bewust van de vele technologische mogelijkheden in de toekomst.

Wanneer men denkt aan ouderenzorg dan…

  • is 42% dankbaar dat het bestaat;
  • denkt 24% aan de vele mensen die zich dagelijks inzetten;
  • en hoopt 21% op alternatieven op het huidig aanbod.

Moet ik mijn huis verkopen ?

Hoewel 96% van de deelnemers nog thuis woont, heeft/had bijna de helft een ouder familielid in een zorginstelling. Daarnaast beantwoordde 24% de vragenlijst op basis van verhalen. Vervolgens vreest 39% van de Vlamingen zijn/haar huidige woning te moeten verkopen om de zorgkosten te kunnen betalen. Maar is dat wel waar? Brody is een betrouwbare informatiebron over veilig ouder worden. Stel hier je vraag!