Cohousing voor senioren werkt

Wie cohousing zegt, die denkt aan appartementen of huizen waar jongeren samenleven om de kosten te drukken tijdens hun studentenleven, of in het prille begin van hun carrière. Maar dat hoeft niet de enige manier van cohousing te zijn! Want ook voor senioren blijkt samen-maar-ook-apart-wonen een ideale oplossing.

Het contrast tussen serviceflats en studentenhuizen of woningen waar jonge professionals samenhokken, lijkt op het eerste zicht groot. Jongeren delen meestal een keuken, woonruimte en kosten, en hebben enkel een eigen slaapkamer voor de nodige privacy, terwijl senioren in serviceflats een eigen flat hebben, en daarnaast gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke ruimtes en services. Maar als je het nader bekijkt, is het verschil kleiner dan je denkt. Beide doelgroepen hebben namelijk vaak erg gelijkaardige drijfveren om te kiezen voor cohousing.

Altijd een praatje kunnen slaan

De eerste en voornaamste reden om te gaan samenhokken, is voor veel mensen het sociaal contact dat daarmee samengaat. Dat is voor jongeren belangrijk, maar voor senioren vaak zelfs noodzakelijk. Veel senioren worden geconfronteerd met eenzaamheid als het eigen huis leegloopt, en ze zelf minder mobiel worden en dus minder snel of makkelijk gezelschap kunnen opzoeken.

En dat is waarom een serviceflat voor veel ouderen een fantastische oplossing is. Je beschikt over je eigen privé-verblijf, maar hebt ook altijd de mogelijkheid tot een praatje. Met de buren in de gang of op het terras, of in de gemeenschappelijke ruimtes.

Budgettaire overwegingen

Maar er is natuurlijk ook de financiële factor. Voor jongeren die nog studeren, of nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken, is het dikwijls onmogelijk om meteen een volledig appartement of huis te huren. Zij kunnen dus flink besparen door een woning en de daarbij horende kosten te delen.

En ook voor senioren zijn er financiële voordelen aan cohousing met gelijkgestemden in serviceflats. De diensten die er voorzien zijn, zijn namelijk erg betaalbaar, omdat er veel afnemers zijn op een kleine oppervlakte.

Gedeelde klusjes, zijn halve klusjes

Wat je vaak ziet gebeuren in studentenhuizen, is dat de huishoudelijke taken verdeeld worden. Er wordt een poets- of kookschema opgesteld, en ook het onderhoud van de tuin kan volgens een beurtrol gebeuren. Onder het motto vele handen maken licht werk, blijft de boel dus onderhouden zonder dat één persoon er volledig voor moet opdraaien.

En dat is ook het geval in een serviceflat. Met dat verschil dat je niet zélf elke maand de hal moet poetsen, maar dat dat voor jou geregeld wordt. Ook de tuin en de gemeenschappelijke delen worden vanzelfsprekend onderhouden. Dat is niet alleen financieel voordeliger, het is ook op praktisch vlak een pak makkelijker dan alles zelf moeten uitzoeken.

Cohousing heeft dus voor elke leeftijdsgroep alleen maar voordelen. Benieuwd naar onze cohousingoplossingen voor senioren? Kom eens een kijkje nemen in Boortmeerbeek of Maldegem!