Investeren in fondsen of stenen, wat is het best?

Investeren in vastgoed kan je op twee manieren doen: door zelf vastgoed te kopen, en dat dan weer te verhuren, of door aan de slag te gaan met vastgoedfondsen. Je koopt dan niet je eigen bakstenen, maar een aandeel in de investeringen van een fonds. Hoe zit dat precies, wat zijn de verschillen met je eigen appartement, en wat is nu voor jou de beste mogelijkheid? We leggen het je met plezier uit.

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is, zoals de naam doet vermoeden, een beleggingsfonds dat uitsluitend investeert in onroerend goed. Dat kunnen verschillende soorten vastgoed zijn:  van kantoren, winkels, woningen of logistiek in Europa, tot zendmasten en datacenters in de Verenigde Staten. Sommige fondsen leggen zich toe tot een bepaald type vastgoed, anderen zijn dan weer gebonden aan een regio, en nog anderen zorgen voor een diverse mix.

Vastgoedfonds vs. appartement

Laten we nu eens bekijken waarin de verschillen zitten tussen een vastgoedfonds en investeren in je eigen bakstenen, in de vorm van een appartement of huis om te verhuren.

De opstart

Een fundamenteel verschil zit uiteraard in de opstart van je investering. Om in een vastgoedfonds te investeren heb je niet veel nodig. Je hoeft niet meteen een hele woning of kantoorruimte te kopen, maar kan al instappen vanaf een relatief laag bedrag. Daar staat dan weer tegenover dat je weinig tot geen inspraak hebt in waar je je geld in stopt, want die keuzes worden voor jou gemaakt.

Als je investeert in een appartement of woning, neem je uiteraard die volledige kost op jou. Maar in ruil daarvoor krijg je wel volledig eigen zeggenschap. Jij kiest welke woning geschikt is om te verhuren, op een locatie die jou ligt.

Het beheer

Beslis je te investeren in een vastgoedfonds, dan hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan dat. Het beheer wordt je volledig uit handen genomen, wat een voordeel is als je weinig tijd, energie of geld hebt om nog extra in je investering te stoppen. Daar komt wel bij dat je ‘onderweg’ minder zicht hebt op wat er met je geld gebeurt, en dus ook minder snel kan inspelen op wat er in jouw leven en op de markt speelt.

Verhuur je je eigen appartement, dan komt het beheer daarvan, denk aan het onderhoud, of het zoeken van huurders, bij jou terecht. Tenminste, als je daar zin in hebt. Want veel ervaren vastgoedinvesteerders besteden dat gedeelte uit aan een rentmeester. Zodat jij die tijdsinvestering niet meer moet maken.

De opbrengst: een papiertje versus een stapel bakstenen

Maar het grootste verschil blijft ook het meest logische: investeer je in je eigen vastgoed, dan heb je iets tastbaars. Aan het einde van de rit heb je een woning of appartement, waar je, mocht je dat willen, ook zelf in kan verblijven. Daarbij ontstaat er doorheen de jaren hoogstwaarschijnlijk meerwaarde, die je bij de verkoop kan opstrijken en kan optellen bij je maandelijkse huuropbrengsten. Dat zijn allemaal voordelen, die je bij een vastgoedfonds niet hebt. Daarbij zijn huurinkomsten niet inflatiegevoelig, omdat de verhuurder 1x per jaar de huurprijs mag verhogen.

Kies je voor een vastgoedfonds, dan kies je voor een gespreid, maar daarom niet onbestaand, risico. Bij een (beursgenoteerd) vastgoedfonds moet je namelijk nog altijd rekening houden met de grillen van de markt. Investeer je in je eigen vastgoed, dan is het risico eerder beperkt, omdat de vastgoedmarkt niet onderhevig is aan de schommelingen van de beurs. Als je het slim aanpakt, zijn er altijd wel huurders te vinden. Dat geeft zekerheid en een gerust gemoed.

Welke keuze is voor jou de beste?

Dat hangt helemaal af van jouw situatie, het bedrag dat je wil investeren en de risico’s die je wil nemen.

Benieuwd naar jouw investeringsmogelijkheden? Maak nu je afspraak met onze expert.