Maximaliseer uw huurrendement: 4 tips

U investeert in vastgoed omwille van de zekerheid van uw return on investment, dankzij meerwaarde en huurrendement. Bent u tevreden met bescheiden huuropbrengsten? Of wenst u toch dit rendement te maximaliseren? In dit laatste geval hebben wij 4 concrete tips voor u.

1. Kies het juiste vastgoed

We kunnen het niet genoeg benadrukken: de locatie van uw vastgoed is van doorslaggevend belang voor uw R.O.I. Wat is nu een ideale locatie? Wij geven u graag insider-tips:

Wanneer het om residentieel vastgoed gaat, zijn vooral stadskernen in trek. Deze trend zal zich nog meer doorzetten in de toekomst. Het platteland is te afgelegen, de loten te groot en te duur terwijl men in een stad –gratis of goedkoop- voorzieningen kan delen. A-locaties dus voor uw investering in vastgoed, maar denk ook aan kleinere kernen in de buurt van een oprit richting werk en winkels.

Denkt u dat een grootstad niet binnen uw budget past? Opkomende buurten bieden mooie vooruitzichten én zijn op dit moment nog erg betaalbaar. Perfecte investering!

Naast locatie speelt natuurlijk ook de kwaliteit van uw vastgoed en duurzaamheid een rol. Bij de keuze van materialen, architect en aannemers is BRODY bijvoorbeeld heel streng, om zo haar investeerders enkel kwalitatief hoogstaand vastgoed aan te bieden.

2. Ga voor de kleintjes: de ultieme vastgoedtip

Qua type residentieel vastgoed zijn vooral 1 en 2 slaapkamerappartementen erg gewild. Dit type vastgoed is dan ook erg winstgevend.

  • Een gouden tip: beter twee kleine eigendommen dan één groot, voor een maximaal huurrendement. Het volgende voorbeeld toont dit duidelijk aan:

Twee appartementen van ongeveer 200.000 EUR brengen maandelijks gemiddeld 2 x 650 EUR=1.300 EUR huur op. Stopt u al uw eieren in één mand door één groot appartement van 400.000 EUR aan te kopen, dan moet u het doen met een totale maandelijkse huur van slechts 800 à 900 EUR. Bovendien gaat iemand met een groter budget sneller zelf kopen i.p.v. aan u te huren en is er bijgevolg beperkte vraag naar dergelijke grotere eigendommen.

3. Zo vermijdt u problemen met huurders

Een slechte huurder is een ware nachtmerrie voor elke verhuurder. Zo vermijdt u problemen en bekomt u een optimaal huurrendement:

  • • Plaatsbeschrijving: Zonder plaatsbeschrijving bent u als verhuurder de pineut. De wet en rechter gaan er dan immers vanuit dat de huurder het goed verlaat zoals het het heeft aangetroffen. De schade was er met andere woorden al, en u kan fluiten naar uw schadevergoeding. Start dus met een gedetailleerde, tegensprekelijke plaatsbeschrijving. Schakel een specialist in en deel de kosten met uw huurder.
  • • Huurwaarborg en eerste maand huur: In Vlaanderen zou de huurwaarborg verhogen van 2 naar 3 maanden huur (mits invoering systeem huurwaarborglening), wat een goede zaak is voor de verhuurders. Sta ook op vooruitbetaling van de eerste maand huur.
  • Las een soort ‘proefperiode’ in om slechte betalers -of andere te mijden huurders- te testen: geef uw huurder eerst een kort huurcontract van 1 jaar.
  • • Grijp vooral snel in wanneer het toch fout loopt. U kan dit stappenplan volgen: neem eerst persoonlijk contact op, wanneer er sprake is van een paar weken betalingsachterstand. Loopt de achterstallige huur toch op tot één maand, dan schakelt u over op een aangetekende ingebrekestelling met (kort) ultimatum. Wacht vervolgens niet te lang (1 à 2 weken) om naar de vrederechter te stappen, waar u zowel betaling als ontbinding van de huur vraagt.

Meer weten over deze boeiende materie? Lees ons uitgebreidere artikel over belastingoptimalisatie of neem contact op met de specialisten van BRODY.