Er werd massaal gespaard, maar wat doe je met dat spaargeld?

Belgen spaarden in 2020 maar liefst 23 miljard euro meer dan normaal. Het gevolg van de coronacrisis, zo blijkt. Maar wat doe je nu het best met die extra centen, nu een spaarboekje nog maar weinig oplevert?

Alle Belgen samen spaarden vorig jaar 21% van hun beschikbaar inkomen. Dat is het geld dat overblijft van het inkomen (uit kapitaal, sociale uitkeringen en lonen) na belastingen. Normaal ligt dat percentage rond de 13%. De verklaring is simpel: door de lockdown waren er minder mogelijkheden om geld uit te geven: uitstapjes, restaurantbezoeken en reizen waren voor lange periodes uit den boze.

Wie nu z’n rekening gespekt ziet na een jaar flink sparen, staat voor een belangrijke overweging: wat doe je met dat extra spaargeld? Je kan het natuurlijk op je spaarboekje laten staan, maar is dat wel zo slim?

De voor- en nadelen van het spaarboekje

Er staat in België ongeveer 278 miljard euro op spaarboekjes, terwijl de rente lager staat dan ooit. Een appeltje voor de dorst hebben, is belangrijk, daar is iedereen het over eens. Maar moet je dan alles zomaar op je spaarboekje laten staan? Daar zijn experts minder enthousiast over.

Een spaarboekje mag je dan wel een soort gemoedsrust geven, maar hoe langer je geld erop staat, hoe minder je ermee kunt kopen. Door de inflatie word je geld immers steeds minder waard, en de rente staat erg laag, waardoor je weinig extra opbouwt.

Het is dus aan te raden om je spaarboekje als vangnet te gebruiken, maar ook niet meer dan dat. Als je ongeveer 6 tot 12 maanden kosten als reserve hebt, is dat in de meeste gevallen genoeg. De rest van je spaargeld, gebruik je dan beter om er wat aan te verdienen.

 De voornaamste alternatieven voor je spaarcentjes

Er zijn verschillende manieren om meer te verdienen aan je spaargeld. Een heel bekende manier is pensioensparen, waarbij je nu al investeert in je eigen pensioen. Daarnaast kan je natuurlijk de beurs gaan verkennen. Maar aandelenkoersen zijn volatiel, waardoor stalen zenuwen en een beetje voorkennis aan te raden zijn.

Ook vastgoed blijft een populaire investering, voornamelijk omdat investeren in vastgoed een pak veiliger en stabieler is dan bijvoorbeeld aandelen. De huurprijzen blijven meestal stijgen, waardoor je vrij goed verzekerd bent van een vast inkomen, en de vraag naar huurwoningen is op de meeste locaties nog steeds groter dan het aanbod. Daarnaast kan je nog steeds erg goedkoop lenen, waardoor je geen al te groot beginkapitaal nodig hebt om in vastgoed te investeren. Zelfs met 50.000 à 75.000 euro kan je er al aan beginnen.

Conclusie: sparen is altijd goed, maar je spaargeld onaangeroerd laten, dat zouden we niet meteen aanraden. Ga dus zeker op zoek naar een manier van investeren die bij jou past.

Zelf ontdekken wat je met je spaargeld kan bereiken? Vraag onze experts om raad!