De vier fases van een nieuwbouwproject

Het ene moment zie je een enorme put, een paar maanden later staat er een imposante ruwbouw, en nog wat later is die stenen toren omgetoverd tot een verzameling knap afgewerkte appartementen. Een nieuwbouwproject kent veel verschillende fases. Welke dat zijn, en wat dat als gevolg heeft voor jou als koper, dat lees je hier.

Fase 0: het voorbereidende werk

Nog voor er ook maar iets te zien is op de toekomstige werf, is er elders al heel wat werk verzet. Het nieuwbouwproject is volledig gepland, ontworpen en gelanceerd. Vroege kopers kunnen dus op dit moment hun slag al slaan. Zij kopen dan op plan, een slimme keuze, want zo kunnen ze zelf nog helemaal kiezen hoe de afwerking van hun appartement eruitziet.

Koop je een nieuwbouwappartement tijdens de voorbereidende fase, betaal je bij de ondertekening van de compromis een voorschot van maximum 5% op de grondprijs. Bij de ondertekening van de notariële akte betaal je de rest van de grondprijs. Daarna betaal je de constructieprijs in schijven, naarmate de werken vorderen.

Fase 1: de ruwbouw

Als alle voorbereidingen rond zijn, gaan de echte werken van start. De funderingen worden gelegd, en dan gaat het snel de hoogte in. Verdieping per verdieping wordt de hele constructie opgebouwd. De riolering wordt geplaatst, net als de voornaamste leidingen, en het geheel wordt uiteraard afgewerkt met een dak.

Daarna wordt het buitenschrijnwerk geplaatst, en wordt het nieuwbouwproject voorzien van ramen en deuren. Als dat allemaal gelukt is, is het gebouw wind- en waterdicht, en is de ruwbouw afgerond.

Koop je tijdens deze fase, dan betaal je bij de ondertekening van de compromis een voorschot van maximum 5% op de grondprijs. Bij de ondertekening van de notariële akte betaal je de rest van de grondprijs en het deel van de constructies dat op dat ogenblik reeds gebouwd is. De rest betaal je in schijven, op het moment waarop bepaalde werken afgerond worden.

Fase 2: de binnenafwerking

Als het gebouw eenmaal wind- en waterdicht is, kan de binnenafwerking beginnen. De vloer wordt gelegd, plafonds worden afgewerkt en de muren worden geplamuurd. Alle binnenwanden, -kozijnen en -deuren worden gezet en ook elektriciteit en ventilatie worden in orde gebracht.

In deze fase van het nieuwbouwproject worden ook de keuken en de badkamer geplaatst. Als je pas op dit moment van het proces je appartement koopt, zal je die afwerking dus niet meer zelf kunnen kiezen. Ook tijdens deze fase betaal je voor alles wat op het moment van je aankoop bestaat. De werken die nog moeten gebeuren, betaal je dus ook in schijven.

Fase 3: de oplevering

Als je appartement eenmaal afgewerkt is, kan de oplevering plaatsvinden. Dat is het moment waarop je samen met de bouwheer kijkt of alle werkzaamheden correct zijn uitgevoerd. Rond dat tijdstip betaal je ook de laatste schijf, en ben je officieel eigenaar van de woning!

Meer weten over het aankoopproces van je nieuwbouwappartement? Je leest het hier.