5 vragen om te stellen aan je bouwpromotor

Of het nu je eerste of je vijfde is: een appartement kopen op plan is altijd spannend. Je geeft geld uit op basis van een lap grond, een tekening en het volle vertrouwen in de bouwpromotor. En dat is niet evident. Om met een gerust gemoed de bouwperiode in te gaan, ben je natuurlijk het liefst zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd. Deze vijf vragen kan je alvast stellen aan je bouwpromotor.

Als je een nieuwbouwappartement koopt bij een projectontwikkelaar, heb je altijd een contactpersoon, namelijk de makelaar, waar je bij terecht kan als je vragen of bezorgdheden hebt. De makelaar is op de hoogte van wat er op de werf gebeurt en is jouw eerste aanspreekpunt voor vragen over de prijzen, de plannen én de ontwikkeling van een project.

Wil je met een gerust hart aan het aankoopproces beginnen? Deze vragen zijn een goed begin!

“Wanneer is de oplevering en kan die datum nog in het gedrang komen?”

Een nieuwbouwproject volgt een strakke planning, waarin de bouwpromotor afhankelijk is van onderaannemingen, materialen en – niet onbelangrijk – vaak ook weersomstandigheden. De planning is altijd met de nodige marge opgesteld, maar heel af en toe kan het voorkomen dat onverwachte omstandigheden zorgen voor verlet. Informeer dus naar de precieze planning en marges, en vraag ook zeker wat de gevolgen zijn voor jou als de opleverdatum uitgesteld wordt.

“Welke (gemeenschappelijke) kosten kan ik verwachten?”

Als je een appartement koopt in een project, kan je je verwachten aan gemeenschappelijke kosten. Die dekken onder andere de elektriciteit en verwarming in gemeenschappelijke delen en het onderhoud van de lift. Niemand zal al met zekerheid kunnen zeggen hoeveel die kosten zullen bedragen, maar uit ervaring kan je projectontwikkelaar je vast wel een schatting bezorgen.

“Welke keuzes moet ik wanneer gemaakt hebben?”

Als je koopt op plan, kan je je woning helemaal naar jouw smaak laten afwerken. Maar dan moet je wel op tijd je keuzes doorgeven. Ook als je later instapt, bestaat de kans dat er nog bepaalde zaken zijn die je zelf kan kiezen. Informeer dus zeker welke keuzes je nog moet maken, en wat de uiterste deadlines zijn om dat te doen. Zo kan je op tijd beginnen puzzelen en plannen.

“Kan ik een afgewerkt project bekijken?”

Je legt je vertrouwen in de bouwpromotor, maar is dat wel terecht? Vraag gerust naar eerdere realisaties, en je bouwpromotor zal met plezier laten zien hoe ze eerdere projecten hebben aangepakt. Misschien is er wel eentje in de buurt waar je een kijkje kan gaan nemen!

“Kan ik een rondleiding krijgen op de werf?”

Zelfs als er nog niets staat, kan het fijn zijn om toch al een bezoek te brengen aan de werf. Zo krijg je een beter idee van de inplanting en de buurt waarin je terecht komt. Een korte rondleiding is dan genoeg om je beeld van je nieuwe thuis weer een pak concreter te maken.

Met deze vragen kan je geïnformeerd en met een gerust hart je handtekening zetten. Die nieuwbouwwoning is binnenkort van jou!

Bekijk ons aanbod hier of bezoek onze projecten op nieuwbouwzondag.