Welke keuzes mag je zelf nog maken voor je nieuwappartement?

Het is een van de grootste voordelen aan het kopen van een nieuwbouwappartement: als je er op tijd bij bent, kan je de hele afwerking nog naar je eigen hand zetten. Zo krijg je een appartement dat helemaal op jouw maat gemaakt is, afgestemd op jouw smaak en noden. Maar welke keuzes moet je nu precies maken, en hoe gaat dat in z’n werk?

De invloed die je zelf nog kan uitoefenen op een nieuwbouwproject, is logischerwijs afhankelijk van de fase waarin de bouw zit. Koop je op plan, dan ligt de wereld aan je voeten en kan bijna alles, koop je in een allerlaatste afwerkingsfase, dan zijn er uiteraard minder mogelijkheden.

Maar welke keuzes kan je dan zoal maken als je op plan koopt? Wel, de mogelijkheden zijn eindeloos, lees maar mee!

De indeling van je nieuwbouwappartement

Hele vroege beslissers kunnen niet alleen hun eigen stempel drukken op de inrichting, maar ook op de indeling van hun appartement. Dat wil zeggen dat je, bijvoorbeeld, van een appartement met twee slaapkamers, een appartement met een hele grote slaapkamer kan laten maken. Niet-dragende muren kunnen namelijk eenvoudig achterwege gelaten worden. Maar je kan bijvoorbeeld ook de deur van de badkamer een tikkeltje kan laten opschuiven, om zo een breder bad te kunnen kiezen.

De afwerking van je nieuwbouwappartement

Ook de afwerking van de vloeren en muren in je nieuwbouwappartement kan je zelf kiezen. Zo heb je alle vrijheid om je droomparketvloer te laten plaatsen, of toch te kiezen voor praktische tegels in de keuken. Ook over de muren kan je al beginnen nadenken. Zeker in de badkamer kan de juiste tegel de hele look van de ruimte bepalen, maar ook in de keuken is een spatwand vaak erg welkom.

Naast vloeren en muren, mag je zeker ook de binnendeuren niet vergeten. Klassiek hout? Glas? Een statement maken met kunstig glas-in-lood? Up to you.

De afwerking van de keuken en badkamer in je nieuwbouwappartement

En natuurlijk kan je ook zelf je keuken samenstellen. Want wie zijn wij om te beslissen wat jij nodig hebt om je potje te koken? Misschien kook je graag in een stoomoven, en gebruik je geen heteluchtexemplaar. Misschien zeggen vaatwassers jou helemaal niets, maar wil je gewoon extra opbergruimte. Misschien is jouw ideale werkblad hagelwit, misschien is het luxueus marmer. In samenspraak met de keukenleverancier, stel je de perfecte keuken voor jou samen.

En hetzelfde geldt voor de afwerking van de badkamer in je nieuwbouwappartement. Want waar sommige mensen genoeg hebben aan een douche, is voor anderen een bad dan weer onmisbaar. En er mogen dan wel huishoudens zijn die prima functioneren met een enkele wastafel, maar er zijn er ook waarbij een dubbel exemplaar onontbeerlijk is. Om nog maar te zwijgen over je eigen smaak en stijl. Ook hiervoor zit je dus samen met de leverancier.

Bij keuken en badkamer horen natuurlijk ook de elektrische en sanitaire aansluitpunten. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde indeling, maar kan zelf kiezen wat je waar nodig hebt.

Tot wanneer kan je bepaalde keuzes maken?

Over de timing van de keuzemogelijkheden kunnen we duidelijk zijn: zolang de betreffende fase in het bouwproject nog niet is bereikt, kan jij nog wijzigingen doorgeven.

Als je dus niet op plan koopt, maar wel in een vroege ruwbouwfase, heb je, op de indeling na, nog heel wat in de pap te brokken. En vanaf dan nemen de mogelijkheden gradueel af met de tijd. Want op het moment dat de ruwbouw winddicht is, worden de basiskeukens en -badkamers besteld. Daarna zijn grote wijzigingen helaas niet meer mogelijk.

Je leest het, als de timing meezit, zijn de mogelijkheden eindeloos. Op zoek naar een droomappartement om helemaal naar jouw hand te zetten? Misschien zit het wel al in ons aanbod. Neem hier een kijkje!