Vastgoedprijzen kennen een stijging van 1,3% in eerste kwartaal van 2022

De druk van de toenemende inflatie treft ons hele land en dat voelen we ook op de vastgoedmarkt. We zien een verdubbeling van de rentevoet tegenover het begin van 2022 en ook de verkoopprijzen blijven stijgen. Al neemt het groeitempo wel af.

In Vlaanderen piekt de gemiddelde vastgoedprijs per vierkante meter naar 2277 euro. In Brussel liep dit zelfs op tot 3237 euro per vierkante meter. Goed voor prijsstijgingen tot 1,3% in de afgelopen 3 maanden en een stijging tot 5,9% in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit het nieuwste vastgoedrapport van Immoweb.

De voorbije 12 maanden zien we een aanzienlijke stijging van de vastgoedprijzen in de landelijke regio’s tegenover een bescheiden stijging van de prijzen in de stedelijke gebieden van ons land. Vlaanderen kent een stijging van 5,5% en Brussel bevestigt met een stijging van 3,4% de ommekeer van het vastgoedlandschap. De tijd dat enkel de grootsteden forse prijsstijgingen kenden, is dan ook voorbij.

De vastgoedprijzen hebben hun toppunt nog niet bereikt en de koopkracht van de Belgen op de vastgoedmarkt blijft hoog. De algemene behoefte aan meer ruimte en buitenlucht is een rechtstreeks gevolg van de coronapandemie. Ondanks het feit dat de huishoudens kleiner worden, gaan we massaal op zoek naar woningen of appartementen van zo’n 98 m2. In onze buurlanden ligt dat cijfer beduidend lager.

Op zoek naar een appartement voor eigen bewoning of als belegging? Neem meteen contact op met onze beleggingsadviseur en verhoog de waarde van jouw spaargeld.