Uw woonbonus valt weg. Wat nu?

Wie wacht tot 2020 om zijn appartement of woning te kopen via een lening, verliest gemiddeld 30.000 EUR wegens afschaffing van de Vlaamse woonbonus. Hoe u dit verlies kunt vermijden, leest u hieronder.

De nieuwe Vlaamse regering is er! Eindelijk, na maandenlang onderhandelen. Eén van hun eerste beslissingen is echter nadelig voor iedereen die een gezinswoning of appartement koopt en hiervoor leent. Vanaf 1 januari 2020 bestaat de Vlaamse woonbonus namelijk niet langer. De minieme daling van registratierechten compenseert dit verlies absoluut niet. Wat dit alles voor uw concrete situatie betekent, ontdekt u snel:

Woonbonus uitgelegd

Op dit moment (2019) geniet u bij de aankoop van uw gezinswoning dankzij de Vlaamse woonbonus van gemiddeld 30.000 EUR belastingvoordeel. Dit bedrag is gespreid over de jaren waarin u uw hypothecaire lening afbetaalt.

Hoe de woonbonus werkt(e)? Intresten en kapitaalsaflossingen van uw hypothecaire lening kan u dankzij de huidige woonbonus (geplafonneerd) voor 40% aftrekken van uw belastingen, net als de premies van de schuldsaldoverzekering. Bij een lening op 20 jaar spreken we zo als snel van 30.000 EUR totaal fiscaal voordeel. Voor leningen voor gezinswoningen vanaf 2020 valt dit aanzienlijke voordeel helaas weg (tenzij u een pandwissel voor elkaar krijgt en uw huidige woonlening kan behouden).

De recente regeringsbeslissing heeft dus voor velen roet in het eten gegooid. Tenzij ze nog in 2019 hun nieuwe gezinswoning of appartement aankopen…

Het voorbeeld hieronder verduidelijkt hoe ernstig deze afschaffing de Vlaming in de portemonnee raakt:

AANKOOP GEZINSWONING 2019 (*)  VS.      AANKOOP 2020

WOONBONUS +/- € 30.000                            WOONBONUS +/- € 30.000

7% registratierechten                                       verlaging naar 6% registratierechten= € 3.000 voordeel

Fiscaal voordeel: € 30.000                               Fiscaal voordeel: € 3.000

(*) Bij hypothecaire lening op 20 jaar voor een aankoop van (enige) gezinswoning aan €300.000, kredietakte verleden vòòr 2020

Vermindering registratierechten onvoldoende

Zelfs wie van de beloofde vermindering van registratierechten kan genieten, doet verlies vanaf 2020. De registratierechten voor de aankoop van de (enige) gezinswoning zullen met slechts 1% dalen: van 7% tot 6%. Dit compenseert het volledige verlies van de woonbonus echter onvoldoende. Momenteel vindt dan ook een stormloop op vastgoed én notariskantoren plaats om nog in 2019 de kredietakte te kunnen verlijden.

Bovendien kan niet iedereen aanspraak maken op deze verminderde registratierechten. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Het moet eerst en vooral om de toekomstige gezinswoning gaan, én u mag geen ander vastgoed bezitten.

Iedereen die een nieuwbouw appartement of woning wil aankopen heeft nòg meer belang bij het bespoedigen van die aankoop:

De Vlaamse verlaging van registratierechten -het doekje voor het bloeden- is namelijk niet van toepassing bij de aankoop van nieuwbouw vastgoed. Velen verkiezen nieuwbouw omwille van de kwaliteit, energiezuinigheid en gemoedsrust. In dit geval blijft het federale regime van 21% btw (wel verlaagd tarief bij assistentiewoningen) tot nader order van toepassing, minstens op de constructieprijs. Op dit moment zijn er geen plannen om de 10% registratierechten op het grondaandeel bij nieuwbouw te verminderen.

Wie vanaf 2020 een nieuwe gezinswoning koopt kan dus niet langer rekenen op een woonbonus én komt evenmin in aanmerking voor de verlaagde Vlaamse registratierechten…

Investeren in vastgoed: fiscale voordelen

De toekomstige vermindering van registratierechten naar 6% is niet van toepassing op een tweede woning of opbrengsteigendom. Dit is namelijk geen Vlaamse bevoegdheid. In deze federale materie blijft het registratietarief 10%. Uw investering in vastgoed uitstellen tot 2020 lijkt dus weinig zinvol, integendeel.

U hoorde misschien iets over het behoud van de ‘federale woonbonus’? Dit maakt een tweede eigendom fiscaal interessanter dan de gezinswoning.

Investeerders in vastgoed hopen dat deze federale intrestaftrek als fiscaal voordeel behouden blijft. Wat dit voordeel inhoudt? Intresten mogen afgetrokken worden van uw onroerende inkomsten aan marginaal tarief (bv. 50%). Zo halveert u de financieringslast voor uw tweede (of derde,…) eigendom. Eventueel komt u ook nog in aanmerking voor het federale fiscale voordeel voor het langetermijnsparen. Veel investeerders met meerdere eigendommen nemen het zekere voor het onzekere. Ze gaan nog in 2019 tot aankoop over, nu deze federale voordelen nog volop spelen.

 

U wil nog genieten van de enorm voordelige woonbonus of de federale voordelen? Kijk snel in ons aanbod instapklare appartementen, of contacteer de Brody-vastgoedspecialisten voor persoonlijk advies.