Uw spaargeld investeren of laten staan? Tips voor een maximaal rendement.

Het Nieuwsblad pakte recent uit met schokkend nieuws: de Belg verliest jaarlijks 4,2 miljard euro door de lage rente op spaarboekjes. Gelukkig is er een oplossing! Lees snel mee.

4 miljard euro spaargeld in rook opgegaan

De Belgen parkeerden samen maar liefst 280 miljard euro op spaarboekjes. Dat blijkt niet de verstandigste keuze wanneer we spaarrente en inflatie tegenover elkaar in de weegschaal leggen.

Een bepaalde som spaargeld (3 tot 6 maanden loon) als buffer is uiteraard noodzakelijk. Het is een vlot bereikbare spaarpot om onverwachte kosten te overbruggen. Een te groot bedrag op dergelijke manier ‘oppotten’ heeft echter een gigantisch verlies tot gevolg:

De rente op spaargeld bedraagt immers gemiddeld slechts 0,11% per jaar, terwijl uw geld jaarlijks 1,6% minder waard wordt (inflatie). De schamele intrest op uw spaarboekje compenseert de inflatie dus absoluut niet. Zo wordt een spaarboekje in werkelijkheid een verliesboekje. Op deze manier gaat jaarlijks 4,2 miljard (of 1,49%) Belgisch spaargeld verloren!

De situatie kan nog verergeren, nu stemmen opgaan om de wettelijk gegarandeerde minimumrente op spaarboekjes af te schaffen. Wat nu? We zetten voor u de goede en minder interessante alternatieven op een rij:

Spaargeld investeren als alternatief voor het spaarboekje

Wat doet u nu best met uw spaargeld om dergelijk verlies te vermijden? We zoeken samen een oplossing voor uw zieltogend spaarboekje. Wat brengt wél geld in het laatje, zonder (al te veel) risico?

1.     Pensioensparen absolute must

Deze vorm van sparen is ten zeerste aangeraden omwille van de relatief lage wettelijke pensioenen. Dan is er nog het fiscale voordeel. U krijgt namelijk 30 % terug van de overheid via belastingvermindering. Kies bij het pensioensparen voor een verzekeringsformule met kapitaalsgarantie indien u zekerheid verkiest. Dit in plaats van een fonds dat de grillige beursevolutie volgt.

2.     Obligaties op sterven na dood

De belegger op zoek naar zekerheid keek vaak in de richting van obligaties. Helaas brengt dit alternatief voor de spaarrekening tegenwoordig niets meer op.

3.     Termijnrekening Tak21 worstelt met inflatie

Dergelijke ‘Tak 21’-spaarverzekering scoort wat beter: momenteel 1,82% voor de beste leerling van de klas. Rekening houdend met de inflatie (nu 1,6%) is het rendement ook hier echter magertjes te noemen. Het is amper voldoende om de waardevermindering van geld te compenseren. Bovendien staat uw geld voor lange tijd vast.

4.     Gokje op de beurs?

Op naar de beurs dan maar voor snelle winst? Dan moet u het grote risico voor lief nemen: de beurs is een erg grillige minnaar/minnares. Niemand heeft ooit echt de beurs kunnen ‘verslaan’. Gouden tip gekregen? Investeren in specifieke aandelen is het meest risicovol en dus niet aan te raden.

5.     Beleggen in aandelenfondsen

Uw spaargeld investeren in een aandelenfonds zorgt voor een meer gespreid risico en kans op winst op langere termijn. U kan beleggen naargelang uw profiel: risicovol of meer defensief. Gebruik hiervoor geld dat u niet (onmiddellijk) nodig hebt. Op deze manier moet u niet uitstappen op een moment van lage beurskoersen. Houd ook rekening met de looptijd, anders betaalt u uitstapkosten. Een aandelenfonds is bijgevolg een interessant alternatief voor een deel van uw spaargeld. Het blijft wel de beurs, dus houd rekening met het bijhorende risico. Benieuwd tot welke oplossing men kwam om renderend én veilig te beleggen? Lees snel verder!

6.     Vastgoed als veilig alternatief met rendement

Uw spaargeld wél laten opbrengen, zonder beursrisico’s, kan door te investeren in vastgoed op een goede locatie. U hebt een wat groter startkapitaal nodig dan op de beurs, nu 20% eigen kapitaal vereist is. Toch is vastgoed voor velen, wellicht ook voor u, weggelegd. Lees ons artikel Beleggen in vastgoed met 50.000 EUR. Betrouwbaar beleggen met gemiddeld 3% rendement: dat is vast-goed!

Tijd om uw spaargeld te reanimeren! Contacteer de vastgoedspecialisten van Brody voor hun tips en instapklare opportuniteiten.