Op zoek naar vloer: hoe gaat dat vandaag in z’n werk?

Het is een van de moeilijkste – en meest onderschatte – keuzes die je maakt in je nieuwbouwwoning: de vloer. Het element dat het het zwaarst te verduren krijgt, maar dat tegelijkertijd ook de look van de woning kan maken of kraken. Tegels, parket of toch natuursteen? De markt is uitgebreid, en in elke prijsklasse is er voor iedereen wel wat te vinden. Hoe begin je aan die moeilijke selectie? Wel, door een bezoek te brengen aan Atrio.

Of je nu een nieuwbouwwoning koopt, of voor de renovatie van een bestaande woning staat: je moet honderden keuzes maken. Het is een behoorlijk overweldigende periode, en dat is nog zacht uitgedrukt. Gelukkig sta je er nooit alleen voor, want voor elke keuze die je moet maken, zijn er experts te vinden die je met raad, en in dit geval ook daad, bijstaan. Zo kan je bij Atrio rekenen op interieurvormgevers of architecten met de nodige ervaring – in én in het leven. Zij leiden je stap voor stap doorheen het keuzeproces. Wat je dan precies kan verwachten? We vroegen het aan Andries Schepers.

Stap 1: Een verkennend gesprek

Het eerste gesprek vindt tegenwoordig het best plaats ongeveer drie maanden voor de chapewerken beginnen. Dat is vroeg genoeg om doordachte keuzes te maken, maar ook laat genoeg om niet meer verrast te worden door plotse prijswijzigingen van de grondstoffen, die vandaag schering en inslag zijn.

Zet je schrap voor deze eerste sessie, want onder het genot van een kopje koffie zal je bestookt worden met vragen. Gaat het om een verhuurproject of wil je zelf je appartement betrekken? Welke stijl zoek je en heb je al iets in gedachten? Ook het budget wordt besproken. Zo’n gesprek kan tot wel anderhalf uur duren, tot de vormgevers een duidelijk beeld hebben van wie je bent, wat je zoekt, en wat ze je binnen die krijtlijnen kunnen aanbieden.

Stap 2: de mogelijkheden overlopen

Daarna ga je samen op zoek naar de opties. De belangrijkste drie factoren bij je keuze? Design, gebruiksgemak en budget.

Ben je op zoek naar kwalitatief materiaal, dat ook nog eens onderhoudsvriendelijk is, dan is keramiek een mooie oplossing. Maar ook liefhebbers van authentieke natuurproducten als natuursteen of parket hebben een ruim assortiment om uit te kiezen. Want ook houten vloeren zijn, dankzij nieuwe, dunne toplagen sterker en onderhoudsvriendelijker dan ooit.

In de showroom is zo goed als elk materiaal aanwezig, zodat je alles op je gemak kan bekijken.

Stap 3: bezinnen en beslissen

Heb je nog even tijd nodig, dan kan je die gerust nemen. De gemiddelde klant heeft twee bezoeken nodig om een definitieve keuze te maken, al mag dat uiteraard ook meer zijn. Verander je nog van mening, maak je samen met de architect of vormgever een nieuw of aangepast plan tot jullie helemaal tevreden zijn. Is de knoop doorgehakt, krijg je zo snel mogelijk een offerte waarin niet alleen de materialen, maar ook de plaatsing meegenomen wordt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

En vanaf dan kan je rustig achteroverleunen. Atrio zorgt voor de vakkundige plaatsing van de vloer van jouw keuze, en het enige dat jij nog moet doen, is ‘m na plaatsing gaan bewonderen.

 Stap 4: het onderhoud

Is het appartement helemaal van jou, wil je natuurlijk dat je vloer in topconditie blijft. Om je daarbij te helpen krijg je bij de vloer van jouw keuze ook de nodige onderhoudsfiches. Zo weet je perfect wat jij kan doen om nog tientallen jaren plezier te hebben van jouw ideale vloer.

De favoriet van Andries Schepers

“Mijn favoriet van het moment is een keramische tegel die een mix is tussen terrazzo- en betonlook. Die serie is afgeleid van de terrazzo-trend,maar dan met een tijdlozer uiterlijk.”

Op zoek naar jouw ideale vloer? Je vindt ‘m in Laakdal!