Niet-erkende assistentiewoningen zullen stilaan uit beeld verdwijnen

Lees hier het interview met Brody dat Het Laatste Nieuws (van zaterdag 6 oktober 2018) publiceerde met als onderwerp: erkende assistentiewoningen

Dixit hln.be

In onze toenemend vergrijzende maatschappij evolueert ook de zorgmarkt. De gemiddelde leeftijd waarop we een assistentiewoning kopen, daalt lichtjes. “We zien ook een grote vraag naar erkende assistentiewoningen met meer dan één slaapkamer. Sommige oudere koppels slapen liever afzonderlijk of houden graag een kamer vrij voor logerende kleinkinderen”, zegt Jelle Strijbos.

De zorg is geen verhaal van of-of”, stelt Jelle Strijbos. Als projectontwikkelaars zijn ze actief op de markt van erkende assistentiewoningen. “Thuiszorg, woonzorgcentra en assistentiewoningen kunnen perfect naast elkaar blijven bestaan en elkaar aanvullen, omdat ze elk afzonderlijk inspelen op een bepaalde vorm van of volume aan zorgnood. Niet-erkende assistentiewoningen zullen stilaan uit beeld verdwijnen. Bij het erkende type weet je als investeerder en bewoner perfect wat je in handen krijgt. Bovendien geldt alleen voor de aankoop van erkende assistentiewoningen het verlaagde btw-tarief van 12%.”

Stedelijk of landelijk

De vraag naar assistentiewoningen kan sterk verschillen naargelang van de regio. “Voor mensen die heel hun leven in een appartement in een stad hebben gewoond is de verhuis naar een assistentiewoning niet zo’n
grote stap,” stelt Strijbos. “In landelijke omgevingen komt het er voor projectontwikkelaars op aan de plaatselijke situatie goed te bestuderen. Denk hier ook aan grotere gemeenten met een eigen karakter, zoals bijvoorbeeld Maldegem of Boortmeerbeek. Oudere mensen die tientallen jaren in een huis in het groen hebben gewoond, zullen een behoorlijke weerstand voelen om zich in een veel compacter appartement te vestigen. Maar ze zijn vooral sterk aan hun woonomgeving gehecht. Verhuizen naar Antwerpen, Brussel of Gent is voor hen geen optie. Zelfs twee dorpen verderop is psychologisch al een enorme afstand. Een assistentiewoning wordt voor hen wel aantrekkelijk wanneer ze die kunnen vinden in het centrum van hun gemeente, met winkels en diensten op stapafstand.”

Tweede slaapkamer

Strijbos ziet nog andere evoluties in de zorgmarkt. “Er is een grote vraag naar erkende assistentiewoningen met meer dan één slaapkamer. Sommige oudere koppels slapen liever afzonderlijk of houden graag een kamer vrij voor logerende kleinkinderen. Wij realiseren een marktconform aanbod, waarvoor er een breed draagvlak bestaat. De meeste mensen hebben graag wat groen – genoeg voor een buitengevoel – in de omgeving, maar naar uitgebreide luxevoorzieningen, zoals een zwembad, is er nog geen vraag. Al kan die er in de toekomst wel komen.”

Leeftijd daalt

“De gemiddelde leeftijd van onze kopers daalt langzaam, maar toch is het brede publiek nog weinig vertrouwd met het concept assistentiewoning, de fiscale voordelen ervan en de mogelijkheid ze te integreren in hun successieplanning, door bijvoorbeeld het eigendom ervan op naam van kinderen of kleinkinderen te zetten en zelf alleen te genieten van
het vruchtgebruik ervan.”

Kopen of huren

Bij de kopers is het aandeel van mensen die een assistentiewoning al dan niet op termijn zelf willen bewonen ten opzichte van investeerders-verhuurders vandaag ongeveer fiftyfifty, stelt Strijbos vast. “De gemiddelde Belg voelt zich nog altijd het best met vastgoed in eigen bezit. Vooral mensen die voor hun 65ste naar een assistentiewoning verhuizen, hebben die het liefst in zelf bezit. Het vooruitzicht van nog dertig jaar of zelfs langer huur te moeten betalen, trekt hen niet aan.”