Geen vereenzaming, maar gezelligheid troef in assistentiewoningen

Het is één van de laatste taboes. Niemand geeft het graag toe, maar eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem. Zeker bij ouderen. Uit een onderzoek door de Koning Boudewijnstichting (2011) blijkt dat maar liefst 91% van de Belgische 65-plussers zich soms tot vaak eenzaam voelt. Bovendien vindt 70% het moeilijk om daarover te spreken. Ontstellende cijfers…

Wist u dat 91% van de 65-plussers zich eenzaam voelt? De stijlvolle gezelligheid van assistentiewoningen countert die eenzaamheid op meerdere manieren. Succesvol investeren in vastgoed krijgt zo een extra sociale en ethische dimensie.

Het taboe: vereenzaming

Die vereenzaming bij senioren heeft, naast de taboesfeer, verschillende oorzaken. Zo verdwijnen bij pensionering de meeste werkgerelateerde contacten. Geen dagelijks gesprekje bij de koffie meer… ex-collega’s gaan hun eigen weg… Er zijn niet langer bedrijfsactiviteiten en -recepties,… Een grote groep sociale relaties dooft zo uit. (Klein)kinderen hebben het druk met eigen werk en gezin.

Ingrijpender is het wegvallen van de levenspartner, de ‘compagnon de route’. Het wegvallen van die hechte band veroorzaakt een grote emotionele eenzaamheid.

Verder vermindert de mobiliteit vaak door gezondheidsproblemen. Wanneer men afgelegen woont, is men op de wagen aangewezen. Zo lang zelf met de wagen rijden verantwoord is uiteraard (een ander taboe). Het openbaar vervoer kan dit deels opvangen. Helaas is er vaak sprake van een slechte (of helemaal geen) verbinding -denk aan het wegsaneren van bushaltes-. Bovendien laat de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer vaak te wensen over. Het blijft toch een hele onderneming voor veel senioren om zich zo te verplaatsen.

Het sociale isolement is tenslotte groter geworden door het verdwijnen van dorpscafés en volkshuizen. Benieuwd hoe we de eenzaamheid counteren met stijlvolle gezelligheid? Lees snel verder.

Assistentiewoning doorbreekt eenzaamheid

Af en toe is er een bewustwordingscampagne. Die wijst ons op die grote, kwetsbare bevolkingsgroep van eenzame senioren (hopelijk zonder stereotypering). Het uitspreken van die gevoelens van eenzaamheid is niet evident. Wel een stap in de goede richting. Op sommige plekken is een actief ontmoetingscentrum een middel tegen vereenzaming. Het uitbouwen van een (nieuw) sociaal netwerk met kwaliteitsvolle relaties is echter niet altijd evident.

Hoe biedt een een assistentiewoning een vierdubbel antwoord op de vereenzaming? Dat leest u hieronder. U moet trouwens weten dat een assistentiewoning absoluut niet te verwarren is met een woonzorgcentrum!

Gezelligheid 4x troef in assistentiewoningen

  • Samen wonen, in alle privacy

Een assistentiewoning gerealiseerd door Brody is een ruim, zonnig appartement met terras of tuin. Een praatje slaan met de buren van dezelfde leeftijd is steeds mogelijk. Op andere momenten verkiest u de privacy van uw serviceflat. De nabijheid van gelijkgestemden én van comfort- en zorgdiensten zijn bijkomende troeven.

  • Gezellig loungen in gemeenschappelijke ruimte

De gezellige gemeenschappelijke ruimte in de groep assistentiewoningen (GAW) is dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Een trendy volkshuis. De smaakvolle inrichting nodigt uit tot bijpraten en samen ontspannen, of net ondernemen.

  • Hobby’s en activiteiten in assistentiewoningen

De woonassistent organiseert immers tal van interessante activiteiten in het gebouw. Deelname is uiteraard volledig vrijblijvend. Lees ons artikel ‘Wat doet een woonassistent voor uw assistentiewoning’ indien u meer wil weten over de meerwaarde van de woonassistent voor uw investering in vastgoed.

  • Wonen midden een levendig centrum

Een goede assistentiewoning is centraal gelegen. In of vlakbij een levendig centrum met horeca, winkels, een park… Daar waakt Brody in elk geval zorgvuldig over bij het uitkiezen van de beste locaties voor de nieuwe assistentiewoningen.

De gezelligheid van een stijlvolle assistentiewoning zorgt er, naast de gunstige fiscale maatregelen, voor dat vele investeerders in vastgoed voor dit type vastgoed kiezen. Interessant om te lezen is in dit verband ons artikel ‘De drie succesfactoren bij investeren in serviceflats’.

Is wonen of investeren in een assistentiewoning misschien iets voor u? Informeer vrijblijvend bij de vastgoedspecialisten van Brody. We helpen u graag op weg.