Evolutie vastgoedprijzen voordelig voor investeerders

Weet u hoe vastgoedprijzen bepaald worden, en welke regio de duurste is? Vraag en aanbod spelen uiteraard een rol. Maar hoe dat precies werkt bij vastgoed blijkt onder andere uit een fascinerende studie van professor Huyghebaert (KULeuven). Lees snel verder voor deze uiterst nuttige informatie voor alle beleggers in vastgoed.

1.    Vastgoedprijzen per regio

Misschien vernam u ook al in het nieuws dat de prijzen van nieuwbouwappartementen aanzienlijk kunnen verschillen per regio. Zo is het Waals Gewest het goedkoopst. Terwijl een appartement kopen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een vrij dure aangelegenheid is. Het Vlaamse Gewest zit er mooi tussenin wat de vastgoedprijzen betreft. Dat opent dan weer interessante beleggingsperspectieven. Het Belgische Statistiekbureau Statbel verzamelde alle vastgoedprijzen van 2018.

Hetgeen u betaalt voor een appartement verschilt niet alleen per stad, maar zelfs per wijk in één en dezelfde stad. In Antwerpen zal u bijvoorbeeld een volstrekt ander bedrag neertellen naargelang uw appartement in Berchem of in Borgerhout gelegen is. Tevens op gebied van verhuur en verhuurprijs is de regio, stad of wijk een belangrijke factor. Locatie dus, een klassiek uitgangspunt onder de vastgoedspecialisten. Maar er is méér…

2.    Vraag en aanbod in de vastgoedsector: tips voor uw rendement

a)    Middelen en spectaculaire demografie bepalen vraag naar vastgoed

Uit een interessante vastgoedstudie van Prof. Dr. Nancy Huyghebaert, professor corporate finance aan de KULeuven, blijkt dat er een fascinerende dubbele demografische evolutie aan de gang is. Deze evolutie heeft belangrijke gevolgen voor de vraag naar vastgoed en bijgevolg eveneens voor de vastgoedprijzen.

Enerzijds stelt men vast dat het aantal gezinnen toeneemt, nu er meer en meer kleine gezinnen zijn. De grootte van de huishoudens is gewijzigd, meer bepaald afgenomen, maar er zijn opvallend méér huishoudens dan vroeger. Dat zijn meer gezinnen of personen die op zoek zijn naar een huurwoning. Meer vraag van potentiële huurders betekent dat u goede verhuuropbrengsten in het vooruitzicht hebt. Lees meer hierover in ons artikel ‘Groeiende huurdersmarkt goed voor vastgoedinvesteerders’.

Er is een sterke positieve correlatie tussen bevolkingsgroei en vastgoedprijzen, aldus prof. Huyghebaert. De migratiestromen zijn bijgevolg eveneens goed nieuws voor beleggers in vastgoed wegens de toegenomen vraag naar huurwoningen.

Tenslotte is het beschikbaar inkomen, samen met de ontleningscapaciteit, bepalend voor de vraag naar vastgoed en voor de prijs. De lage rente bij de hypothecaire kredietverlening werkt als motor. Gunstige fiscale maatregelen (aftrekbaarheid intresten, meeneembaarheid registratierechten) hebben ook hun invloed.

b)    Overaanbod en Onderscheidend vermogen vastgoed

Een overaanbod is nefast voor de prijs, dat spreekt voor zich. In België ligt het aantal woongelegenheden per 1000 gezinnen echter nog altijd onder het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van de KBC. Er is géén overaanbod bijgevolg. Het aanbod van vastgoed volgt de economische groei.

Wat het aanbod betreft, kan u zich onderscheiden bij de keuze van uw appartement of assistentiewoning als belegging. De hoge mate van afwerking en gebruikte materialen kunnen bijvoorbeeld een hogere huurprijs genereren. Net als de ruimere afmetingen van uw vastgoed en de aanwezigheid van een zonneterras. Zo onderscheidt u zich op de markt van huurappartementen. Het belang van een goede locatie, met groen, centrum en alle nuttige voorzieningen vlakbij, kan niet genoeg benadrukt worden.

U merkt dat wij bij Brody alle nuttige kennis graag met u delen. Benieuwd naar een concrete vastgoedbelegging? Interesse in professioneel advies? Contacteer ons nu en laat vraag en aanbod voor u werken.