Elk interieur heeft een eyecatcher nodig

“Het ideale interieur? Dat heeft niet te veel overbodige details,” vertelt Saskia Van der Eycken. Als vastgoedstylist en zaakvoerder van Intrastijl is ze dé expert in het stylen van huizen voor verkoop. Met succes, want de woningen die door haar gestyled worden, staan steevast niet lang op de markt. “Het is de kunst om de juiste dingen weg te laten.”

Dat vastgoedstyling bijna onmisbaar is bij de verkoop van een pand, is dit jaar pas echt goed doorgedrongen tot bij het grote publiek. En dat merken ze bij Intrastijl. “We realiseren op dit moment vier à vijf inrichtingen per week,” vertelt ze. “Vastgoedstyling en professionele foto’s, het is dé gouden combo om je pand naar een hoger niveau te tillen, en dat beginnen mensen nu in te zien.”

De opdrachten die ze krijgen variëren van particuliere woningen, over renovatieprojecten tot nieuwbouw. En elke opdrachtgever krijgt een aanpak op maat. “Particulieren die zelf in het pand gewoond hebben, hebben door hun emotionele betrokkenheid vaak een sterk idee over het interieur dat ze willen, terwijl we bij nieuwbouw vaker carte blanche krijgen.”

Hoe gaat het in zijn werk?

In samenspraak met de klant maakt Saskia een moodboard met de kleuren en meubelen die ze willen gebruiken, en dan kan het shoppen beginnen. Dat gebeurt in hun eigen magazijn, dat vol staat met zetels, tafels, stoelen en decoratie, maar Saskia bestelt ook ook geregeld nieuwe items. “Ik probeer in elk interieur te beginnen met een eyecatcher, zoals een zetel, en dan ga ik daarop verder.” legt ze uit.

Trends volgt ze zelf maar met mate. “Meestal houd ik het minimalistisch, met tinten als beige, crème en taupe, zodat mensen binnenkomen en de rust voelen. In de zomer durf ik al wel eens een accentkleur te gebruiken in de vorm van een kussen of een vaasje. Maar een okergele zetel bijvoorbeeld? Dat doen we niet zo gauw.” Op het vlak van materialen durft ze wél kiezen voor trendy. “Momenteel zie je vaak bouclé-stof terugkomen, hele zachte teddy-stof. Zalig is dat. Als je zo’n zetel hebt, wil je er niet meer uit.”

Tips van de stylist

Het ideale interieur heeft niet te veel overbodige details, stelt Saskia. “Begin met een goede zetel, en dan hoeft daar verder niet al te veel bij: een effen beige tapijt, salontafels met ronde elementen en daarbij een ronde eettafel bijvoorbeeld. Zo creëer je eenheid. Verder houd ik het meestal simpel: 1 hoge vaas met droogbloemen, een vaasje op tafel, een simpele staande lamp en op de salontafel bijvoorbeeld nog een potje. Laat de stukken die je hebt spreken, zonder al te veel afleiding. Datzelfde geldt voor de slaapkamer: een sober opgedekt bed met witte lakens, en daarbij wat beige sierkussens of een plaid, wat mandjes in de hoek en twee nachtlampjes, en dat is voldoende.” Zo laat je ruimte voor interpretatie, legt ze uit. “Mensen moeten zelf ook nog wat kunnen invullen. Als stylist heb je altijd de neiging om te veel te plaatsen, terwijl het net de kunst is om de juiste dingen weg te laten.”

Kosten versus opbrengst

Aan mensen die hun eigen woning willen klaarstomen voor de verkoop, raadt ze aan om persoonlijke, overbodige spullen op te bergen. En om de ruimte zo neutraal mogelijk te doen ogen. “Als de verf ergens afgebladderd is, of je hebt een knalroze accentmuur, ga je daar best even over met wat witte verf. Zo schrikken de foto’s niet af. Je kan hier en daar wat decoratie toevoegen, maar niet te veel.” En, besluit ze, laat professionele foto’s nemen. “Mensen proberen dat soms zelf, en dat is zonde. De kost voor een fotograaf valt in het niets bij wat je er uithaalt. Hetzelfde geldt voor styling trouwens. De meerwaarde daarvan is veel groter dan de investering.”

Zelf vastgoedstyling aanvragen? Dat doe je op intrastijl.be.