De ideale badkamer: een mix van comfort en duurzaamheid

Een badkamer kiezen is een evenwichtsoefening. Aan de ene kant heb je persoonlijke wensen en comfort, maar aan de andere kant wil je uiteraard ook rekening houden met duurzaamheid. Het is de kunst om het kruispunt tussen de twee te vinden: een badkamer waarin je je thuis voelt en kan ontspannen, en dat op een ietwat verantwoorde manier. Kattie Van Hoof van Desco gidst je door vier veel voorkomende badkamerdilemma’s.

Bad versus douche

Een eerste groot vraagstuk dat zich stelt, is de keuze voor een bad of een douche. Mocht het alleen een duurzaamheidskwestie zijn, was de oplossing duidelijk: een douche verbruikt minder water dan een bad. Maar, zegt Kattie, je moet ook rekening houden met je eigen wensen. Ook in een bad kan je douchen – en dus minder water verbruiken – en bovendien is het voor kinderen vaak aangenamer om een bad te nemen. Een bad is dus – naargelang je prioriteiten – niet noodzakelijk een gekke keuze.

Gaat het om iets oudere kopers, zegt ze, dan is, ook buiten het ecologische aspect om, een inloopdouche wel aangewezen. Want voor wie wat minder mobiel wordt, kan een badrand plots een behoorlijke hindernis vormen.

Tijdloze materialen versus trends

Een badkamer vervang je niet elk jaar, en dus is de duurzame keuze hier vooral een tijdloze keuze. Een tip die Kattie nog meegeeft is kiezen voor neutrale tinten en materialen, om de accessoires doorheen de tijd af en toe te veranderen. “Mensen kiezen nog steeds het vaakst voor basismaterialen zoals hout, wit en verchroomd messing kraanwerk, om dan met accessoires de boel aan te passen aan trends en goesting.”

Maar bij het onderhoud sta je best even stil. Zo zijn er slimme keuzes die je kan maken op het vlak van materialen. Het porselein van het Italiaanse topmerk Catalano is bijvoorbeeld afgewerkt met een speciale laag die ingebakken wordt in het materiaal, en die het oppervlak van het porselein minder hobbelig maakt. Het gevolg daarvan is dat er minder kalk ontstaat, waardoor je minder detergent moet gebruiken, en je sanitair op termijn ook langer meegaat.

Duurzame technieken versus comfort

Nog op het vlak van duurzaamheid zijn leveranciers druk bezig met het ontwikkelen van ecologische(re) technieken. Maar ook hier moet je letten op wat je zelf belangrijk vindt, stelt Kattie. “Een waterbesparende douche met fijne mist kan dan wel goed zijn voor het milieu, maar als je daardoor de zeep niet uit je dikke haardos gespoeld krijgt, ben je er niets mee.”

Gelukkig zijn er ook technieken waarvoor je geen compromissen moet sluiten. Een goed voorbeeld daarvan zijn eengreepskranen. Vaak laten mensen die kraan gewoon in het midden staan – op lauwwarme stand – waardoor de ketel telkens aanspringt, ook als je maar even je handen wil wassen. Die techniek hebben ze nu aangepast, waardoor je standaard koud water krijgt, tenzij je de kraan verplaatst. Dat verandert niets aan de esthetiek of het gebruik, maar wél aan het verbruik. Zo’n zaken zijn dus zeker het overwegen waard.”

Esthetiek versus gebruiksgemak

Op Pinterest vind je de meest prachtige badkamers terug, maar of die altijd even praktisch zijn, dat is een andere vraag. En dat is dus ook waar je goed over moet nadenken, voor je knopen doorhakt. “Een badkamer en slaapkamer in één ruimte is tegenwoordig erg trendy.” ziet Kattie. “Dat is ook vaak erg mooi, maar is het ook praktisch? De ideale temperatuur voor bad- en slaapkamers ligt ver uit elkaar, en bovendien is vocht in de slaapkamer ook niet aan te raden.” Weegt het esthetische dan op tegen het comfort? Een keuze die je alleen zelf kan maken.

Een andere situatie waarin je die afweging moet maken, is bij het kiezen van wastafels. Opbouwwaskommen zijn erg in trek tegenwoordig, maar ze zijn ook lastiger in onderhoud, en bovendien moet je op zoek naar hogere kranen. Als je dat niet erg vindt, en je wordt blij van het uitzicht van deze mooie wastafels, is dat geen probleem. Maar je moet er wel over nadenken.” besluit Kattie.

Overweldigd door al deze dilemma’s? Geen zorgen: de adviseurs bij Desco denken met plezier met je mee, en stellen zo je ideale badkamer samen op het kruispunt van comfort, duurzaamheid en esthetiek.