Zijn vrouwen betere beleggers?

Mannen en vrouwen verschillen, dat is een feit. Ook al zijn we geëvolueerd en is het onderscheid een stuk minder opvallend dan in de oertijd van doelgerichte jagers enerzijds en communicatieve verzamelaars anderzijds. Maar beleggen vrouwen en mannen ook anders? En wie boekt dan de beste resultaten? Na het lezen van dit artikel weet u er alles over én kent u de investeringsvorm die bij beide seksen in de smaak valt.

Verschil tussen mannen en vrouwen: Mars en Venus investeren

Vrouwen nemen in het algemeen minder risico en communiceren beter dan mannen. Dat is ook zo wanneer ze investeren of beleggen. Dames denken langer na, overleggen tijdens afstemmomenten met anderen en plannen op lange termijn. ‘Venus’ neemt weloverwogen én minder emotionele beslissingen bij het beleggen. Mannen laten zich vaak verleiden door de (waan)idee van snelle winst en FOMO (Fear Of Missing Out), de angst om een gouden kans te laten liggen.

Vrouwen beleggen beter dan ze denken

Vrouwen maken nog steeds een minderheid van de beleggers uit (1 op 7 beleggers is vrouw), ook al zijn ze aan een inhaalbeweging bezig. De dames doen het als belegger nochtans beter dan ze zelf denken. Bovendien hebben zij er alle belang bij om extra inkomsten aan te boren, nu vrouwen gemiddeld een veel lager pensioen hebben dan mannen.

Zijn vrouwen betere beleggers? Uit recente Britse en Amerikaanse studies blijkt dat vrouwen wel degelijk betere beleggers zijn dan heren. Het succes van de vrouwelijke investeerders vindt zijn oorsprong in het vermijden van risico, het beter plannen, en het beperken van de kosten -door minder vaak te verhandelen-.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity volgde zijn klanten gedurende tien jaar. Uit dit onderzoek bleek dat de vrouwelijke sekse gemiddeld nipt betere resultaten behaalt met haar beleggingsportefeuille, namelijk jaarlijks 0,3%. De Engelse vermogensbeheerder Hargreaves Lansdown concludeerde dan weer dat hun vrouwelijke cliënteel jaarlijks 0,81% beter presteert dan de mannelijke cliënten. Op dertig jaar betekent dit maar liefst 25% meer winst!

De -minder overmoedige- vrouwen zorgen voor een goed gespreide portefeuille met weinig risicovolle beleggingen, die ze bovendien langer behouden. De kans op grote verliezen is veel kleiner. Door minder vaak te handelen bespaart de vrouwelijke kunne bovendien op verhandelingskosten. Binck bevestigt dat vrouwen zuiniger zijn met orders plaatsen: Nederlandse mannen plaatsen een kwart meer orders dan hun vrouwelijke landgenoten. In de VS loopt dit verschil zelfs op tot de helft.

Vastgoed en vrouwen zijn perfecte match

Traditionele aandelen en fondsen zijn populair bij de vrouwelijke beleggers. Derivaten zoals futures en opties kunnen het vrouwelijke publiek niet verleiden.

Vrouwen ‘gokken’ minder vaak en doen liever één goede, weloverwogen investering.

Vastgoed komt dan snel in beeld als ideale, stabiele investering met weinig risico. Ook mannen zijn te vinden voor het mooie rendement dat investeren in vastgoed oplevert.

Man of vrouw, indien u geïnteresseerd bent in betrouwbaar vastgoed dat rendeert, neem dan alvast een kijkje bij deze instapklare projecten. Of neem contact op voor beleggingsadvies op  maat.