Weldra kan je een notariële akte online tekenen

Door de coronamaatregelen versnelt de digitalisering van administratieve zaken. Zo zullen binnenkort burgers zich niet meer naar een notariskantoor moeten verplaatsen om een koopakte te tekenen. De Federatie van het Notariaat werkt een oplossing uit zodat de notarissen via videoconferentie kunnen werken eens de wet in het parlement is goedgekeurd. De datum van begin mei wordt vooropgesteld. De Vlaamse overheid biedt nog enkele extra waarborgen dat jouw aankoop geen enkel risico loopt.

Termijn om akte te verlijden verlengd

Normaliter zou een koopakte binnen een termijn van vier maanden na het ondertekenen van het compromis bij de notaris ondertekend worden. Daar heeft de coronacrisis echter een stokje voor gestoken en om aan alle kopers tegemoet te komen heeft de Vlaamse overheid beslist om die termijn te verlengen met twee maanden. Zo kan je op je beide oren slapen dat je aankoop veiliggesteld is.

Nog een ander gevolg van die beslissing is het gunstregime. Na de ondertekening zou je binnen de twee jaar gedomicilieerd moeten zijn op dat adres. Aangezien die ondertekening momenteel verlaat wordt, schuift dat regime ook mee op. Handig, niet?

Digitale ondertekening van de akte

Jouw notaris is zoals steeds telefonisch of per mail bereikbaar. Dringende afspraken mogen nog steeds doorgaan, maar met respect voor ‘social distancing’ of vanaf nu ook digitaal. Een niet-dringende afspraak wordt nog even verplaatst, maar er volgt binnen enkele weken een snellere en veiligere procedure:

Ondertekening van de notariële akte zal binnenkort doorgaan zonder dat de burger zich fysiek naar het notariskantoor moet verplaatsen. Het volstaat dat de burger aan een persoon, bijvoorbeeld aan een medewerker van de notaris of aan een vertrouwenspersoon die zich wel naar de notaris verplaatst, een digitale volmacht geeft via een videoconferentie die door de notaris wordt opgezet. Het gaat om een authentieke volmacht die geen enkele ruimte voor discussie laat.

Let wel: hier gaat het ook om een authentieke volmacht die geen weg terug biedt. Indien je graag een volmacht geeft, zet jouw notaris een video call op waarbij jij de goedkeuring voor de volmacht geeft. Aan deze stap zijn geen extra kosten verbonden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een internetaansluiting, een elektronische identiteitskaart (met de juiste pincode) of de itsme-app. Zo geef je de digitale volmacht die in jouw plaats de akte ondertekent. Wordt jouw notariële akte ondertekend in het bijzijn van een andere notaris? Dan zal die meeting via video call verlopen om het fysieke contact te beperken.

En mijn kredietvoorwaarden?

Hiervoor geldt dezelfde regel. Men verlengt ook jouw kredietvoorwaarden met een termijn van twee maanden, zodat corona jouw woonplannen niet verhindert. Febelfin heeft namelijk na overleg met de kredietinstellingen die termijn toegestaan. Neem wel even contact op met je dossierbeheerder bij je kredietinstelling om te horen of die regeling ook zeker voor jou van toepassing is.

Conclusie?

Jouw aankoop loopt geen enkel risico. En Brody is er nog altijd om je te helpen met een vastgoedopportuniteit die bij je past. Neem snel contact met ons op!