Wat is een erkende assistentiewoning?

In een erkende assistentiewoning kun je, als senior (65 plusser) volledig zelfstandig wonen in een comfortabele woning die aangepast en veilig is: er is bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijk indeling, er zijn amper trappen en je kan dan en nacht hulp inroepen via een oproepsysteem..

Bovendien kan je zonder verplichting een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, denk daarbij aan poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. In de gemeenschappelijke ruimtes kan je gezellig keuvelen met de andere bewoners.

Erkende assistentiewoning door Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Een assistentiewoning, een zorgflat of een serviceflat. Het zijn verschillende termen, maar eigenlijk is er maar één officiële benaming: erkende assistentiewoning. Alleen het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kan de erkenning van een assistentiewoning toekennen als deze voldoet aan de wettelijke vereisten. Andere termen bieden je geen garantie. Overweeg je de aankoop van een assistentiewoning? Vraag de uitbater van de erkende assistentiewoning dan zeker naar zijn erkenningslabel.

Hoe herken je een erkende assistentiewoning

Een erkende assistentiewoning moet minstens aan deze 5 eisen voldoen:

NOODOPROEPSYSTEEM

In een assistentiewoning wordt 24u op 24u toezicht gegarandeerd (bv door middel van een noodoproepsysteem), maar geen 24u op 24u zorg. De zorg in een assistentiewoning is deze die je zou ontvangen indien je thuis zou verblijven.

CRISISZORG EN OVERBRUGGINGSZORG

Crisiszorg is de aangepaste interventie tijdens een noodsituatie. Deze zorg wordt binnen de 30 minuten geboden. Overbruggingszorg is aangepaste zorg- en/of dienstverlening die na de crisiszorg wordt opgestart, indien nodig. Deze zorg wordt gedurende een korte periode verleend in afwachting van de zorg die je zelf kiest.

ROLSTOELTOEGANKELIJKHEID

De woning is aangepast en volledig rolstoeltoegankelijk: bredere gangen en deuropeningen, makkelijk bereikbare stopcontacten, geen drempels, een lift als er meerdere verdiepingen zijn, enzovoort.

WOONASSISTENT

De woonassistent is een persoon waarop je beroep kan doen voor alle mogelijke problemen en vragen over wonen en zorg.

ONTMOETINGSRUIMTE

De ontmoetingsruimte is  een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten en sociale contacten.

Op zoek naar een erkende assistentiewoning?

Zoek je een comfortabele assistentiewoning om zelf in te wonen of te investeren? Neem een kijkje op de site van Brody.be